Η πανδημία «γονατίζει» τη Βόρεια Κορέα, πάνω από 600 χιλιάδες πολίτες σε πλήρη απομόνωση

Ανακοινώνοντας την ύπαρξη του Covid-19 μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Βόρεια Κορέα έχει θέσει περισσότερους από 660 χιλιάδες πολίτες σε αυστηρή απομόνωση.

Ο αριθμός των μολυσμένων έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο από την περασμένη εβδομάδα, που ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στη χώρα με Covid-19.

Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω της έλλειψης τεστ και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο αριθμός των μολυσμένων μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση.

Πιστεύεται ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει εμβολιάσει κανέναν πολίτη και ότι δεν έχει πρόσβαση στα αντιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Covid-19 σε άλλες χώρες.

Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λίγες. Ταυτόχρονα, ο χρόνιος υποσιτισμός έχει κάνει τον πληθυσμό των 26 εκατομμυρίων πιο ευάλωτο σε σοβαρές ασθένειες.

«Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό και δεν είναι εμβολιασμένοι, δεν υπάρχει ουσιαστικά φάρμακα στη χώρα και οι εγκαταστάσεις υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία», δήλωσε η Λίνα Γιουν, Κορεάτισσα ερευνήτρια στο Human Rights Watch.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα με φάρμακα, εμβόλια και ιατρικό εξοπλισμό.

«Φαίνεται πολύ κακό», είπε στον Guardian ο Όουεν Μίλερ, λέκτορας Κορεατικών Σπουδών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, η μηχανή προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας παρουσίασε τον ιό ως εχθρό που μπορεί να νικηθεί μέσω αποκλεισμού, καραντίνας και μεγάλης επαγρύπνησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη Βόρεια Κορέα έχουν κάνει τεστ μόνο 64.200 ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας, ενώ στον γειτονικό νότο 172 εκατομμυρίων.

Πηγή:abcnews.al

Μετάφραση:Σταυρούλα Ευάγγελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος