Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη, για τη διάσωση “αμάχων και στρατιωτών”, δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι “πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες“, έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε με τον Μιχαήλο Ποντολιάκ ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά“, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.

Έπειτα από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους, σύμφωνα με έναν εκ των Ουκρανών στρατιωτικών διοικητών που πολιορκούνται στη Μαριούπολη. “Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς“, είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη
(AP Photo/Petros Giannakouris)

 Ολομέτωπη επίθεση στο Ντονμπάς

Με την ολομέτωπη επίθεση στο Ντονμπάς σε πλήρη εξέλιξη, η Μόσχα προχώρησε σε δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου Sarmat με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι όσοι απειλούν τη Ρωσία θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους: «Αυτό το όπλο θα προστατέψει την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα αναγκάσει εκείνους που, εν μέσω της μανιασμένης επιθετικής ρητορικής προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας, να το ξανασκεφτούν» .

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται κι εκείνος να αναθεωρεί τους στρατιωτικούς του στόχους υποστηρίζοντας τώρα ότι επιδίωξή του είναι η διάσωση του πληθυσμού του Ντονμπάς: «Ήταν η τραγωδία στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει τη στρατιωτική επίθεση που όλοι γνωρίζουν σήμερα. Το είχα πει και στην αρχή, σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας που ζουν στο Ντονμπάς».

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Την ίδια ώρα στη Μαριούπολη το σφυροκόπημα των χαλυβουργικών εγκαταστάσεων του Αζοφστάλ συνεχίζεται, μετά και τη λήξη του νέου ρωσικού τελεσιγράφου παράδοσης, με το διοικητή των τελευταίων Ουκρανών πεζοναυτών που έχουν απομείνει εκεί να απευθύνει την ύστατη έκκληση για τη διάσωση των τραυματισμένων στρατιωτών και των αμάχων.

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία έκκληση για τη ζωή μας. Ζούμε πιθανότατα τις τελευταίες μας μέρες, αν όχι ώρες. Οι δυνάμεις τους εχθρού είναι δεκαπλάσιες. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν» τόνισε ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, Σερχίι Βολύνα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, “προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (…) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά“.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα εναντίον 1.053 ουκρανικών στρατιωτικών στόχων και ο πρόεδρος Ζελένσκι αναγνώρισε ότι πέρα από την τραγική κατάσταση στη Μαριούπολη, οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώνονται σε όλο το ανατολικό και νότιο μέτωπο φτάνοντας και πέρα από το Ντονέτσκ μέχρι και το Δνείπρο.

«Η ένταση των ρωσικών πληγμάτων στην περιοχή του Χαρκόβου, στο Ντονμπάς και στην περιφέρεια του Δνειπροπετρόφσκ έχει αυξηθεί σημαντικά. Όπως και πριν, οι ρωσικές δυνάμεις θεωρούν τις απλές κατοικίες στρατιωτικούς στόχους» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Κραματόρσκ και το Χάρκοβο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.

Εν μέσω της καταστροφής, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τους Ουκρανούς για εγκλήματα πολέμου και το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για κωλυσιεργία υποστηρίζοντας ότι έχει επιδώσει έγγραφο στην Ουκρανία και περιμένει απάντηση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη αυτού του εγγράφου.

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη
(AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Οι βασικοί στόχοι του Πούτιν στη δεύτερη φάση του πολέμου

Η ρωσική επιχείρηση έχει περάσει στη δεύτερη φάση και οι αναλυτές αποκωδικοποιούν τι πραγματικά φιλοδοξεί η Μόσχα. Θέλει μία νίκη μέχρι τις αρχές Μαΐου και την επέτειο της νίκης κατά των Ναζί. Μάλιστα λέγεται ότι έχει ήδη αναπτύξει από 10 έως 20.000 μισθοφόρους από τη Συρία και τη Λιβύη

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι στόχοι σε αυτή τη φάση είναι 4:

  • Καταρχήν η πολύ σημαντική κατάκτηση όλου του Ντονμπάς.
  • Ο απόλυτος έλεγχος της Μαριούπολης, από την οποία πλέον θα έχει και χερσαίο διάδρομο προς την προσαρτημένη Κριμαία.
  • Η κατάκτηση όλης της Περιφέρειας της Χερσώνας, που ουσιαστικά θα πιάνει και τον Δνείπερο, με απώτερο στόχο να παρέχεται πόσιμο νερό προς την Κριμαία.
  • Και βέβαια είναι δεδομένο πως όσο περισσότερες περιοχές καταλάβει, θα έχει και περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά για τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς και τις όποιες συμφωνίες προκύψουν.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως έχουν παγώσει το τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που καθυστερούν. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για λίστα αιτημάτων που έχει σταλεί στην Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να το διαψεύδει.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος