Κλιμάκωση επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία — «Κόλαση επί Γης» η Μαριούπολη

Οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώνονται σημαντικά σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Για «Κόλαση επί Γης» μιλούν οι περίπου 100.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Μαριούπολης, όπου μια πρώτη συμφωνία για να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος έχει επιτευχθεί και, εφόσον τηρηθεί, η Ουκρανία ελπίζει να μπορέσει να απομακρύνει 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Παράλληλα, η Μόσχα απηύθυνε νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς μαχητές που παραμένουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Αζοφστάλ, να παραδοθούν για να σώσουν τις ζωές τους.

 Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας, με στόχο τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ντονμπάς και στο Μικολάιβ, το βασικό προπύργιο προς το λιμάνι της Οδησσού.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στις πρώτες δηλώσεις μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης της ρωσικής επιχείρησης, τόνισε ότι στόχος της Ρωσίας ήταν β το Ντονμπάς, χωρίς να κάνει αναφορά στα όσα υποστήριζε στην αρχή της εισβολής, περί ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ενώ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει στείλει προσχέδιο με τις απαιτήσεις της Μόσχας στο Κίεβο, κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά για καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ συνεχίζεται η ρωσική πολεμική επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς, το Κίεβο δηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση έξω από το Ίζιουμ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχθηκε ότι το Βερολίνο δεν έχει αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σε Ευρωβουλευτές ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

Τραγική κατάσταση στη Μαριούπολη

Δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα απηύθυναν οι Ουκρανοί μαχητές και οι πολίτες που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης της πόλης.

Σε ισχύ έχει τεθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, με τη Μόσχα να δίνει νέο τελεσίγραφο στους μαχητές που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ να τις εγκαταλείψουν.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα  ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στα υπόγεια του εργοστασίου Αζοφστάλ παραμένουν άμαχοι, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, με τους Ουκρανούς να ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι έχουν ρίξει στο εργοστάσιο βόμβες καταστροφής καταφυγίων.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας υποστηρίζει ότι έχει υποκλέψει συνομιλία διοικητή ρωσικής μονάδας, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως «θα ισοπεδωθούν τα πάντα».

Κλιμάκωση επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία — «Κόλαση επί Γης» η Μαριούπολη

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook την Τετάρτη ο κυβερνήτης Σερχέι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε. «Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο -το εργοστάσιο Αζοφστάλ-, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», σημείωσε.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζονται να στείλουν βαρύ οπλισμό στον ουκρανικό στρατό

Ουκρανία – Σαρλ Μισέλ: «Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ»

Ασφυκτικός κλοιός γύρω από το Μικολάιβ – Βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες πολέμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος