Η Γαλλία θα εγκαινιάσει προξενείο στη Γροιλανδία στις 6 Φεβρουαρίου, μια κίνηση που είχε σχεδιαστεί από το Παρίσι ήδη από το 2025, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στον απόηχο των πιέσεων που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την απόκτηση ελέγχου του αρκτικού νησιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν, όπως είπε, τον εκβιασμό της Γροιλανδίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αυτόνομη περιοχή της Δανίας, κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.
«Η επίθεση εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε κανένα νόημα και θα ήταν μάλιστα αντίθετη στα συμφέροντα των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «αυτός ο εκβιασμός πρέπει προφανώς να σταματήσει».
In Nuuk, I reaffirmed France’s unwavering support for the sovereignty and territorial integrity of Denmark and Greenland.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 23, 2025
Greenland belongs to its people.
Denmark stands as its guarantor.
I join my voice to that of Europeans in expressing our full solidarity. pic.twitter.com/W3EUn3dAME
Η απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει τη διπλωματική της παρουσία στη Γροιλανδία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Αρκτική, όπου το νησί αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω ασφάλειας, φυσικών πόρων και κλιματικής αλλαγής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος