Συντριβή ελικοπτέρου στο Κίεβο: Τρία σενάρια για την τραγωδία – Επίσημα 14 θάνατοι, ανάμεσά τους 1 παιδί

Array

Στους 14 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά σε νηπιαγωγείο και κτίριο με κατοικίες στην πόλη Μπρόβαρι, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κιέβου, σύμφωνα με αναθεωρημένο απολογισμό που έδωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί.

Ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες νωρίτερα είχαν αναφέρει 17 νεκρούς, ανάμεσά τους 4 παιδιά.

Το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά σε νηπιαγωγείο και συγκρότημα κατοικιών, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων. Στόχος της πτήσης αυτής ήταν να πάει σε περιοχή που γίνονται μάχες, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστα Ονισένκο, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, η Αστυνομία κι άλλες υπηρεσίες για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του Super puma στο οποίο επέβαινε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Τρία σενάρια εξετάζει η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Το ένα αφορά λάθος του πιλότου, το δεύτερο αφορά τεχνικό σφάλμα και το τρίτο δολιοφθορά. 

Επίσημα έχουν επιβεβαιωθεί 14 θάνατοι, ανάμεσά τους 1 παιδιά. Το Κίεβο είχε πυκνή ομίχλη όλο το πρωί και ενδεχομένως να έπαιξε κάποιο ρόλο στην τραγωδία.

Σοκαρισμένο το Κίεβο από την τραγωδία

Κτίρια παραδομένα στις φλόγες, θρήνος και κραυγές απόγνωσης στα πρώτα λεπτά μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο ανήκε στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών. Νεκροί είναι και οι εννέα επιβαίνοντες, στους οποίους περιλαμβάνεται σύσσωμη η ηγεσία του: Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρκι, ο υφυπουργός Γέβεν Γένιν και ο γενικός γραμματέας Γιούρι Λουμπκόβιτς.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο είπε: «Ήταν ένας νέος άνθρωπος, πολύ πατριώτης, έκανε πολλά πράγματα για την Ουκρανία, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. Είναι πραγματικά μία μεγάλη τραγωδία για την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, την ώρα της τραγωδίας, παιδιά και προσωπικό βρίσκονταν στο νηπιαγωγείο.

Για μία τρομερή τραγωδία έκανε λόγο ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ μιλώντας στο διεθνές φόρουμ του Νταβός η σύζυγος του δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της. Οι ουκρανικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της συντριβής. Ουκρανοί αξιωματούχοι πάντως δεν έκαναν καμία αναφορά για ρωσική επίθεση τη στιγμή που κατέπεσε το ελικόπτερο, το οποίο, όπως δείχνουν οι εικόνες, λίγο πριν από τη συντριβή του, πετούσε σε χαμηλό ύψος.

Πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη.

Συλλυπητήρια μηνύματα για την τραγωδία έστειλε μεταξύ άλλων η ηγεσία της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ η ουκρανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Ντενίς Σμίχαλ, διόρισε τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας Ιχόρ Κλιμένκο εν ενεργεία υπουργό Εσωτερικών.

Ανταπόκριση – Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος