Η ΕΡΤ στη Σύνοδο Κορυφής του G20 – Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπάιντεν – Σι

Array

Συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα στέλνουν ΗΠΑ και Κίνα από τη Σύνοδο του G20, την ώρα που ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν χρειάζεται νέος ψυχρός πόλεμος» συμφώνησαν Μπάιντεν και Σι, εκφράζοντας την ανησυχία τους για Ουκρανία και πυρηνικά. Στο μεταξύ, σάλο προκάλεσε η είδηση περί καρδιακού επεισοδίου του Λαβρόφ. Η Ζαχάροβα διέψευσε την εισαγωγή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο νοσοκομείο, με βίντεο που τον δείχνει χαλαρό, στον κήπο του ξενοδοχείου.

Με μια εγκάρδια χειραψία και πλατύ χαμόγελο, ξεκίνησε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζιπινγκ. Οι δύο Πρόεδροι δηλώνουν ότι δεν θέλουν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν ο ανταγωνισμός να εξελιχθεί σε κάτι που θα μοιάζει με σύγκρουση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, για να επαναφέρουμε τις σχέσεις Κίνας-Η.Π.Α. στην τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης προς όφελος των δύο χωρών μας και όλου του κόσμου», ήταν η δήλωση του Κινέζου προέδρου.

Όμως οι διαφορές τους δεν πρόκειται να γεφυρωθούν σύντομα. Στην τρίωρη συνάντηση ο Κινέζος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι το ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί κόκκινη γραμμή, λέγοντας: «Όποιος επιδιώξει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, θα παραβιάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους.”

Συζήτησαν ακόμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Βόρεια Κορέα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση πυρηνικών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είμαι βέβαιος ότι η Κίνα δεν επιθυμεί η Βόρεια Κορέα να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σύνοδος των G20

Ένα μικρό θρίλερ εκτυλίχθηκε με την υγεία του Σεργκέι Λαβροφ, που εκπροσωπεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο. Με βίντεο, που τράβηξε στο ξενοδοχείο η εκπρόσωπός του ο Ρώσος υπουργός διαψεύδει από τη βεράντα του δωματίου του δημοσίευμα του Associated Press ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπαλί λίγο μετά την άφιξή του εξαιτίας φερόμενου καρδιακού επεισοδίου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε: «Μακάρι οι δημοσιογράφοι της Δύσης να είναι πιο ειλικρινείς από ό,τι είναι, να γράφουν την αλήθεια πιο συχνά και να μην περιορίζονται σε μια μόνο άποψη, όταν μεταδίδουν όλα τα ζητήματα, που έχουν σχέση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τα ρωσικά συμφέροντα».

Ο κυβερνήτης του Μπαλί ωστόσο δηλώνει ότι ο Λαβρόφ όντως πήγε στο νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Πριν αρχίσει η σύνοδος των 20 ισχυρότερων ηγετών έγινε διάσκεψη με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τζεφ Μπέζος. Ο ιδρυτής της Amazon δήλωσε ότι σχεδιάζει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

αποστολή στο Μπαλί: Δημήτρης Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος