Σύνοδος G20: Συμφωνία για καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Κλείστηκε συμφωνία σε επίπεδο «σέρπας» (σ.σ. των επικεφαλής διαπραγματευτών των χωρών μελών) για την τελική ανακοίνωση. Μένει να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα πεισμένος πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύνοδο σήμερα και αύριο για να πείσουμε όλα τα μέρη να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία». Ο κ. Μισέλ δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου.

Σύνοδος G20: Συμφωνία για καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης
(AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο — όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύνοδος G20: Συμφωνία για καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης
(AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

ΗΠΑ: Απερίφραστη καταδίκη των χωρών-μελών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της G20 θα δείχνει ότι «η πλειοψηφία» των χωρών-μελών του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στο Μπαλί.

«Θεωρώ πως θα δούμε πως η πλειοψηφία των μελών της G20 θα πει καθαρά ότι καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σύνοδος της G20, που άρχισε σήμερα και διεξάγεται ως αύριο στο ινδονησιακό τροπικό νησί, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση ηγετών των μεγάλων οικονομιών του κόσμου διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μεγάλος απών της συγκέντρωσης αυτής είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μολονότι η σύρραξη στην Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ο πόλεμος απασχολεί πρακτικά όλες τις συζητήσεις.

Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σύμφωνα με την αμερικανική πηγή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος