Η Δήμαρχος της Ρώμης στην ΕΡΤ: “Μεταφέρουμε τα απορρίμματα σε άλλες περιφέρειες” – Η Περιφέρεια ανακοινώνει νέο έκτακτο επίτροπο ενόψει εκλογών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου λοιπόν η Δήμαρχος της Ρώμης, κα. Virginia Raggi, παρευρέθηκε στην έδρα της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ρώμης για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την πόλη της. 

Ανάμεσα σε αυτές, τέθηκε και το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων, το οποίο κατά καιρούς πλήττει την πόλη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως συχνά η Δήμαρχος βρέθηκε υπό τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτών, και μάλιστα αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν τα νούμερα της επανεκλογής της, με τις τοπικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες σε περίπου 2 εβδομάδες. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η κα. Raggi ρωτήθηκε για το εν λόγω πρόβλημα, αρχικά από Ισπανό δημοσιογράφο. Η ίδια απάντησε πως όταν έγινε δήμαρχος, ανακάλυψε πως η εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων της Αιώνιας Πόλης (ΑΜΑ) είχε 13 έτη ψευδών ισολογισμών, ενώ τώρα υπάρχει ένα βιομηχανικό σχέδιο 340 εκατομμυρίων Ευρώ και εκκρεμεί η κατασκευή 6 εγκαταστάσεων. 

“Το πρόβλημα – τόνισε η Δήμαρχος Raggi – είναι σε περιφερειακό επίπεδο, εφόσον η Περιφέρεια του Λατίου έχει μόνο δύο χωματερές, συν μία τρίτη που άνοιξα εγώ”. Και αναφερόμενη στον ρόλο της Περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος, πρότεινε “ο καθένας να κάνει το μερίδιο του” και συγκεκριμένα η περιφέρεια “να ανοίξει όλες τις υπάρχουσες χωματερές”.  

Μάλιστα η δήμαρχος εμφανίστηκε σε δύσκολη θέση όταν δημοσιογράφος του Reuters την ρώτησε αν η ίδια ένιωσε μια απόπειρα σαμποταρίσματος από την AMA, ερώτηση στην οποία η δήμαρχος απάντησε πως υπάρχουν δίκες σε εξέλιξη εις βάρους ανθρώπων της ΑΜΑ για διάφορα θέματα. 

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, επέμενε στο σημείο των απορριμμάτων. Μάλιστα σε ερώτησή του ζήτησε την Δήμαρχο Raggi να σχολιάσει το γεγονός πως στα τέλη Αυγούστου ο δήμαρχος της Νάπολης κ. De Magistris είχε ανακοινώσει πως η πόλη του θα βοηθούσε την πρωτεύουσα στην αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης, εισάγοντας από την Αιώνια Πόλη 150 τόνους απορριμμάτων κάθε μέρα για τρεις μήνες. Μία σημαντική εξέλιξη, εφόσον η Νάπολη είναι γνωστή για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της.   

Η απάντηση της Δημάρχου Raggi ήταν πως αυτό συνέβη γιατί οι εταιρείες διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν εκτός περιφέρειας μέρος των απορριμμάτων “και ανάμεσα στις εταιρείες που υποστήριξαν την μεταφορά ήταν και μια της Περιφέρειας της Καμπανίας”. Η Δήμαρχος πρόσθεσε πως “δυστυχώς η απώλεια εγκαταστάσεων επιβάλλει την ανάγκη να μεταφέρουμε τα απορρίμματα εκτός της περιφέρειας μας”.

Το θέμα των απορριμμάτων στην Ιταλική πρωτεύουσα δεν τελείωσε με την συνέντευξη τύπου.

Σήμερα το περιοδικό Time Out δημοσίευσε άρθρο της για τη Νέα Υόρκη, στο οποίο αναφέρθηκε πως η Ρώμη κατατάσσεται ως η πιο βρώμικη πρωτεύουσα του κόσμου μαζί με το Bangkok. Σημειωτέον, το ίδιο περιοδικό στις 8 Σεπτεμβρίου είχε κατατάξει τη Ρώμη ως η 33η καλύτερη πόλη του κόσμου.  

Όπως αναφέραμε, η Ιταλία βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, εφόσον τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου πάνω από 1.300 Δήμοι θα είναι στο επίκεντρο των τοπικών εκλογών. Ανάμεσα σε αυτούς τους Δήμους, και η Αιώνια Πόλη – η Ρώμη. 

Ίσως πρόκειται περί σύμπτωσης είτε περί “timing”. 

Πάντως σήμερα ο Περιφερειάρχης του Λατίου, κ. Nicola Zingaretti, θα ανακοινώσει επίσημα τον νέο επίτροπο για την αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων, αφαιρώντας την διαχείριση από τα χέρια της Δημάρχου Raggi. Μια κίνηση που σχολιάζεται ως “πολιτική” και “λίγες μέρες” από τις εκλογές, τονίζει η Katia Ziantoni, δημοτική σύμβουλος για τα απορρίμματα, η οποία τονίζει στην εφημερίδα La Repubblica πως “δεν υπάρχουν κατάλληλες περιοχές εντός των συνόρων της Ρώμης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος