Η Αμερική στις κάλπες: Σκληρή μάχη για την Γερουσία – Τι αλλάζει και τι όχι για την Ελλάδα

Array

Οι κάλπες έχουν ανοίξει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο εκεί, όπου διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Από το αποτέλεσμα, θα κριθεί ουσιαστικά αν ο Μπάιντεν θα παραμείνει πολιτικά κυρίαρχος.

Σήμερα, το Δημοκρατικό κόμμα ελέγχει και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Στην περίπτωση, όμως, που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, είναι αμφίβολο αν θα διατηρήσει έστω τον έλεγχο της Γερουσίας. «Διακυβεύεται η Δημοκρατία» είναι το σύνθημα των Δημοκρατικών, «Όχι άλλη κλοπή» απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί.

H μάχη για το Κογκρέσο και η άτυπη έναρξη της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι σε εξέλιξη. Οι Αμερικανοί εκλέγουν βουλευτές, γερουσιαστές και κυβερνήτες με το κόστος ζωής να είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό των περισσότερων.

Ένα κόκκινο κύμα, όπως χαρακτηρίζεται μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, θα παραλύσει την υπόλοιπη θητεία του Τζο Μπάιντεν. Αφότου έστειλε επανειλημμένως το μήνυμα ότι διακυβεύεται η δημοκρατία επέστρεψε στο Λευκό Οίκο αναγνωρίζοντας ότι η επόμενη διετία θα είναι δύσκολη.

Η εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων, που λανθασμένα πιστεύουν ότι ο Τραμπ εξαπατήθηκε στις προεδρικές εκλογές δεν θα δυσκολέψει μόνο τη ζωή του Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Πολλοί θα είναι υπεύθυνοι σε πολιτείες-κλειδιά για την καταμέτρηση των ψήφων το 2024. Ο Τραμπ, που ετοιμάζει μεγάλη ανακοίνωση στις 15 Νοεμβρίου, συντηρεί τη διάθεσή του για εκδίκηση αποκαλώντας την Νάνσι Πελόζι ζώο.

Η Αμερική στις κάλπες: Σκληρή μάχη για την Γερουσία – Τι αλλάζει και τι όχι για την Ελλάδα
(AP Photo/John Locher)

Στην Πενσιλβάνια, κρίσιμη πολιτεία για την ισορροπία στη Γερουσία, ο δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν και ο Ρεπουμπλικανός Μεχμέτ Οζ έκλεισαν την εκστρατεία με προσωπικές επιθέσεις.

Πολεμικό το κλίμα και στην Τζόρτζια μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενώ για την κυβέρνηση της Αριζόνας όλοι παρακολουθούν την δημοσιογράφο Κάρι Λέικ, αποκαλούμενη και Τραμπ με γόβες, που δεν αποκλείεται να είναι η υποψήφια αντιπρόεδρός του.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για νοθεία και η παραπληροφόρηση κυριαρχούν και φέτος. Στην Αριζόνα, σερίφης απείλησε με φυλάκιση όποιον παραβεί τον νόμο.

Υποβαθμίζοντας τους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν για συνεχή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αυτή τη φορά και καλεί τους Αμερικανούς να νιώθουν ασφαλείς.

Οι αρχές παραμένουν σε συναγερμό για καβγάδες και πιθανές επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα. Σε κάποιες πολιτείες εντοπίστηκαν περιορισμένα προβλήματα στις ηλεκτρονικές κάλπες και λάθη στις επιστολικές ψήφους.

Τι θα σημάνει μία νίκη των Ρεπουμπλικάνων για την Αμερική αλλά και για την Ελλάδα

Η Αμερική στις κάλπες: Σκληρή μάχη για την Γερουσία – Τι αλλάζει και τι όχι για την Ελλάδα
(AP Photo/Julio Cortez)

Αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου-παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σχεδόν ιστορική τάση το κόμμα που κυβερνά να χάνει στις ενδιάμεσες εκλογές- τότε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, θα εισέλθουμε σε μια νέα πιο δυσλειτουργική φάση διακυβέρνησης, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως “δυο τρομαχτικά χρόνια”.

Θέματα όπως η διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν θα μπορούν να περάσουν, ενώ πτυχές του μεγάλου πακέτου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως η υψηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις, θα αρχίσουν να ξηλώνονται. Ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα διαθέτει βέτο απέναντι στις ρεπουμπλικανικες προσπάθειες αποδόμησης του έργου του και προεδρικά διατάγματα για την προώθηση της πολιτικής του, όμως θα είναι μια διαρκής μάχη.

Η επιλογή της Ουάσιγκτον να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της στην περιοχή, δεν ήταν επιλογή μιας κυβέρνησης ή ενός Κογκρέσου, μεταδίδει η αναταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον. Είναι μια διαχρονική διακομματική τάση που δεν θα αλλάξει επειδή αλλάζουν οι ισορροπίες στο νομοθετικό σώμα. Ακόμα υπενθυμίζει ότι ότι το νομοσχέδιο Eastmed πέρασε επί Τραμπ ενώ το ίδιο ισχύει και για τις κυρώσεις στην Τουρκία και τη αποπομπή της από τα F35. Έχουμε ούτως η άλλως ισχυρές συμμαχίες στο Κογκρέσο κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει. Ακόμη και στην Επιτροπή Διεθνών ο Γερουσιαστής Μενεντεζ αν γίνει αντιπρόεδρος θα έχει δικαίωμα βέτο, το οποίο έχει δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει για παράδειγμα για τα F16.

Την ίδια στιγμή έξι υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής διεκδικούν την είσοδό τους στο Κογκρέσο. Και οι έξι χουν σοβαρές πιθανότητες να επανεκλεγούν.

Ανταπόκριση Ουτάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος