Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ – Κρίνεται σήμερα ο έλεγχος της Βουλής και της Γερουσίας

Array

Στις κάλπες προσέρχονται εκατομμύρια Αμερικανοί για τη σύνθεση του Κογκρέσου τα επόμενα δύο χρόνια. Η σημερινή διαδικασία είναι καθοριστική για την υπόλοιπη θητεία του προέδρου Μπάιντεν και το πολιτικό μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μάχη θα δοθεί για τον έλεγχο της Γερουσίας καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πτώση σημειώνει και η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Για τη σύνθεση του Κογκρέσου ψηφίζουν εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες σε μία αναμέτρηση που αντανακλά τον βαθύ πολιτικό διχασμό στον οποίο έχουν επέλθει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Μέριλαντ, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δημοκρατία.

«Η δημοκρατία είναι στο ψηφοδέλτιο, η πολιτική βία και ο εκφοβισμός αυξάνονται σε όλη την Αμερική. Και θυμάστε στις 6 Ιανουαρίου, τον οργισμένο όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

Εχοντας υπαινιχθεί για μία ακόμη φορά ότι θα είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε το πολωτικό κλίμα, εντάσσοντας τους Δημοκρατικούς στη Ριζοσπαστική Αριστερά. Όπως είπε: «κάθε Αμερικανός που αγαπά την ελευθερία πρέπει να καταλάβει ότι τώρα είναι η ώρα να αντισταθεί σε αυτή την αριστερή τυραννία. Πρόκειται να κάνω μία πολύ σημαντική ανακοίνωση την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, στο Μαρ- Α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα»

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ σκόπευε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του, στο Ντέιτον, αλλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών έσπευσαν να τον συγκρατήσουν προκειμένου να μην αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον από το διακύβευμα των εκλογών. Το κλίμα έντασης ενισχύει και η παραδοχή του ιδρυτή της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν περί ανάμειξης της Ρωσίας σε όλες τις αμερικανικές εκλογές με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντάει ότι η παραδοχή αυτή επιβεβαιώνει την ασυδοσία που επικρατεί υπό την εξουσία του Πούτιν.

«Η τολμηρή αυτή ομολογία δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ακόμη εκδήλωση της ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι απατεώνες και οι ευνοούμενοι του προέδρου Πούτιν και του Κρεμλίνου» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να θεωρούνται ένα είδος δημοψηφίσματος για την διακυβέρνηση Μπάιντεν, τα προγνωστικά δεν ευνοούν τους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, δυσχεραίνοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών, ενώ δεν αποκλείεται να επικρατήσουν και στη Γερουσία. Σε κοινή τους εμφάνιση σε βίντεο, Μπάιντεν και Ομπάμα καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Πάνω από 43 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει είτε επιστολικά είτε προσερχόμενοι σε εκλογικά κέντρα όπου η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα, αριθμός υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε το 2018.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος