Γκ. Χέρολφ: «Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει — Δεν υπάρχει περιθώριο για μη ευθυγράμμιση»

Η Δρ. Γκουνίλα Χέρολφ, Ανώτερη Ερευνήτρια στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Θεμάτων της Στοκχόλμης, αναλύει την τρέχουσα συνθήκη στη Γηραιά Ήπειρο, από την εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη».

Τι θα σημαίνει για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Γιατί να θέλουν να εγκαταλείψουν το δόγμα της ουδετερότητας; Φοβούνται τη ρωσική επέκταση;

Θα έλεγα πως η εξήγηση που δόθηκε δεν αφορά στη ρωσική επέκταση σχετικά με μια στρατιωτική επίθεση εναντίον μας, γιατί αυτό δεν είναι κάτι που περιμένουμε.

Υπάρχουν άλλες χώρες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση αναφορικά με αυτόν τον κίνδυνο. Αφορά στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Ευρώπη τώρα έχει αλλάξει δραματικά. Αυτό που λέγεται είναι ότι “δεν είναι ώρα για μη ευθυγράμμιση”. Η μη ευθυγράμμιση ταίριαζε σε παλαιότερη περίοδο, αλλά όχι τώρα. Τώρα, έχουμε απέναντί μας ένα άτομο που έχει μεγάλες φιλοδοξίες εξουσίας και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας δεν υπάρχει ακόμη. Και επομένως πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς.

Φυσικά φοβόμαστε σε κάποιο βαθμό τη Ρωσία, που αφορά κυρίως τη ρωσική πίεση εναντίον μας. Η Ρωσία μάς ενοχλεί. Και μάς ενοχλεί ποικιλοτρόπως.  Αλλά, όχι με τη στρατιωτική έννοια.

Στην πραγματικότητα, η Φινλανδική και η Σουηδική άμυνα γίνονται πολύ πιο δυνατές από πριν. Και πριν από περίπου δύο μήνες, η Σουηδία δήλωσε ότι θέλει να φτάσει τον στόχο του 2%. Και θα επιτευχθεί αυτό περίπου το 2028. Και υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή στη Σουηδία, και αυτή είναι το νησί Γκότλαντ, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας.

Έτσι, η Σουηδία έχει βάλει επιπλέον δυνάμεις στο νησί Γκότλαντ. Και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό που μπορεί να γίνει χειρότερο. Αλλά κυρίως με την έννοια της αποτροπή της Ρωσίας. Δεν πιστεύουμε σε ξεκάθαρο πόλεμο.

Η Φινλανδία συνορεύει απευθείας με τη Ρωσία. Και είδαμε ότι η πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκάλεσε αντιδράσεις από τη ρωσική πλευρά. Φοβάστε ότι αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να γίνουν απειλητικές σε μεταγενέστερο στάδιο; Για παράδειγμα, αν εγκατασταθούν βάσεις του ΝΑΤΟ σε φινλανδικό έδαφος;

Δεν ξέρω για βάση του ΝΑΤΟ σε φινλανδικό έδαφος. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει πολύ λίγος λόγος γι αυτό. Στην πραγματικότητα, τι ακριβώς σκέφτεται η Φινλανδία. Προετοιμαζόμαστε και στις δύο χώρες για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι οικογένειες στη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπως και η οικογένειά μου, προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για ας πούμε, τη διακοπή της ηλεκτρικής μας ενέργειας, ή του συστήματος θέρμανσης. Τέτοια πράγματα. Και αυτό το βλέπουμε ως πολύ πιθανό. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να μας τιμωρήσουν γιατί κάναμε το αντίθετο από αυτό που ήθελαν (οι Ρώσοι). Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ξέρουμε λοιπόν ότι κάπως θα μας κεντρίσουν.

Η Τουρκία έχει επίσης αντιδράσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον Βορρά. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η στάση; Ποια είναι η εικόνα για την Τουρκία στη βόρεια Ευρώπη;

Η Τουρκία επικρίνεται φυσικά για την πολιτική της έναντι των Κούρδων, αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε καμία εχθρική σχέση με την Τουρκία.

Και πραγματικά εκπλαγήκαμε γι’ αυτό που ακούσαμε πριν. Δεν ξέρουμε τον λόγο και νιώθουμε μάλλον σίγουροι ότι η κατάσταση θα επιλυθεί. Αλλά δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε αυτό που απαιτούν οι Τούρκοι από εμάς, όπως η έκδοση περίπου 20 και πλέον ανθρώπων που ζουν στη Σουηδία. Οι Σουηδοί πολιτικοί δήλωσαν ξεκάθαρα πως οι κατηγορίες για θετική στάση απέναντι στο PKK δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Επομένως, δεν θέλουμε να μπούμε σε καμία εχθρική κατάσταση κατά της Τουρκίας. Παραμένουμε στη θέση μας, ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα από όσα μας κατηγόρησαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος