Η Γροιλανδία μπορεί να εμφανίζεται ως το νέο Ελ Ντοράντο για τα πολύτιμα ορυκτά και πολύτιμο σύνορο για τη γεωπολιτική, όμως ο νεοεκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να είναι προσεκτικός στη διατύπωση των απαιτήσεων του για τον έλεγχο του τεράστιου, απομακρυσμένου και αραιοκατοικημένου νησιού της Αρκτικής.
Οι περίπου 56.000 Γροιλανδοί ζουν σε μια αυτόνομα διοικούμενη περιοχή, με τη Δανία να επιβλέπει την εξωτερική πολιτική και την ασφάλειά της. Για δεκαετίες, οι Γροιλανδοί είχαν ως στόχο – ή σαν όνειρο – την πλήρη ανεξαρτησία.
Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής, Μούτε Εγκέντε, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση, όμως ο Δανός δημοσιογράφος Όλε Ελέκρογκ, που έχει ζήσει για χρόνια στη Γροιλανδία, σημειώνει ότι οι ντόπιοι είναι χρονίως δυσαρεστημένοι για τη σχέση τους με τη Δανία.
«Πολλοί Γροιλανδοί που μετακομίζουν στη Δανία … αντιμετωπίζονται με μεγάλη αλαζονεία από τον δανικό λαό», λέει ο Ελέκρογκ σε συνέντευξη στο Politico και προσθέτει ότι αυτή «η αυξανόμενη δυσαρέσκεια έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στη Γροιλανδία να αισθάνονται έτοιμοι να δοκιμάσουν κάτι άλλο».
Η Κοπεγχάγη καλύπτει περίπου το ήμισυ του προϋπολογισμού του νησιού, που κατά τα άλλα η οικονομία του εξαρτάται από το ψάρεμα.
«Το κόστος είναι κάπου μεταξύ 750 και 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Βασιλικού Αμυντικού Κολλεγίου της Δανίας, Γιον Ράμπεκ-Κλέμενσεν, που διερωτάται με νόημα ότι «στον Τραμπ δεν του αρέσουν οι κακές συμφωνίες».
Με άλλα λόγια, η Γροιλανδία είναι ένας δήμος μεσαίου μεγέθους, που όμως μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβός για την Ουάσιγκτον.
Επίσης, οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γροιλανδία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είναι σαφές ότι η κυριαρχία των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίτα Χίπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες ανυπομονούν να συνεργαστούν με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ για «μια ισχυρότερη διατλαντική ατζέντα».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα μικρό γραφείο αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας Νουούκ, η κενή θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τις υποθέσεις της Αρκτικής καλύφθηκε μόλις το περασμένο φθινόπωρο από τον Κλοντ Βερόν – Ρεβίλ.
Ο στόχος των ΗΠΑ
Η προσάρτηση της Γροιλανδίας – είτε με αγορά είτε με τη βία – δεν θα βελτίωνε επί της ουσίας τις προοπτικές της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν τρεις κύριους στόχους στη Γροιλανδία και αυτοί σήμερα εκπληρώνονται επαρκώς για τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρώτα απ’ όλα, η Διαστημική Βάση Pituffik στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού είναι πλήρως λειτουργική και είναι ένας στρατηγικός χώρος για τις αεροπορικές δυνάμεις και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πάνω από την περιοχή της Αρκτικής.
Επίσης, η Γροιλανδία φλερτάρει τελευταία ενεργά με μεγάλους επενδυτές για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης υποδομής εξόρυξης για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στο υπέδαφός της και ενδεχομένως επίσης χαλκού, αργύρου, πλατίνας και τιτανίου.
Τέλος, οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν την αύξηση της επιρροής της Κίνας. Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, η Κοπεγχάγη εμπόδισε μια κρατική κινεζική εταιρεία από το να αναπτύξει τρία έργα αεροδρομίων στο νησί, ισχυριζόμενη ότι θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια.
Συνοψίζοντας, ο Ράμπεκ-Κλέμενσεν είπε ότι «οι ΗΠΑ παίρνουν ήδη αυτό που θέλουν. Και είναι φθηνό».
Η κατάρα των ορυκτών
Οι ορυκτοί πόροι της Γροιλανδίας γίνονται όλο και πιο προσιτοί καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί την υποχώρηση του τεράστιου καλύμματος πάγου της, όμως αυτή τη στιγμή τα πραγματικά έργα είναι λιγοστά.
Το Kuannersuit, το πιο ανεπτυγμένο ορυχείο κοντά στο νότιο άκρο της χώρας, αποκλείστηκε ουσιαστικά από την εκμετάλλευση επειδή τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών του είναι αναμεμειγμένα με ουράνιο. Η εταιρεία που κατέχει την άδεια εκμετάλλευσης έχει μηνύσει την κυβέρνηση της Γροιλανδίας για 11 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άλλα κοιτάσματα είναι πολύ μικρότερα και δυσπρόσιτα, πράγμα που σημαίνει ότι η εκμετάλλευσή τους θα απαιτούσε τεράστια ποσά επενδύσεων και πολύ χρόνο για να καταστούν αποδοτικά.
Οι ψηφοφόροι της Γροιλανδίας θα προσέλθουν στις κάλπες το αργότερο τον Απρίλιο, με τον πρωθυπουργό Εγκέντε να αφήνει να εννοηθεί κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ότι μπορεί να προτείνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από τη Δανία. Ωστόσο, βρίσκεται απέναντι σε ένα δύσκολο δίλημμα: οι εξορύξεις μπορούν να συμβάλουν στην ανεξαρτησία της Γροιλανδίας, αντικαθιστώντας την οικονομική εξάρτηση από τη Δανία. Όμως οι ντόπιοι ανησυχούν επίσης πολύ για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Πηγή: Politico
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος