Γερμανία: ντεφάκτο λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού να καλπάζει, η Γερμανία προχωρά στη λήψη αυστηρότερων μέτρων αποκλεισμού για τους ανεμβολίαστους.

Η εικόνα είναι παραπάνω από ανησυχητική. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ RKI κατέγραψε 52.970 νέα κρούσματα και 201 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται. Ο δείκτης 7ημέρου ανέβηκε στα 340,7 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.  

Η Ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε πακέτο μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη 25. Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων τα μέτρα προβλέπουν.

  • Πρόσβαση στο χώρο εργασίας, ιδιωτικό και δημόσιο, θα έχουν οι εμβολιασμένοι, οι αποθεραπευμένοι και οι ανεμβολίαστοι με πρόσφατο αρνητικό τεστ (κατηγορία 3G).
  • Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατό.
  • Υποχρεωτικό διαγνωστικό τέστ για εργαζόμενους και επισκέπτες σε κλινικές και μονάδες περίθαλψης.
  • Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα, εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Στη σύσκεψη που είχαν την Πέμπτη οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον μελλοντικό διάδοχό της Όλαφ Σολτς αποφασίστηκε πρόσθετη δέσμη μέτρων που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή για τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, γαστρονομία, θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικές εκδηλώσεις, δημόσιες συγκεντρώσεις για τρεις κατηγορίες:

  • Κατηγορία „2G“ – είναι οι εμβολιασμένοι και οι έχοντες πιστοποιητικό νόσησης.
  • Κατηγορία «2G +» είναι οι εμβολιασμένοι και αποθεραπευμένοι με πρόσθετο αρνητικό τεστ.
  • Κατηγορία «3G» είναι οι εμβολιασμένοι, οι αποθεραπευμένοι και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν αρνητικό τεστ.

Βασική παράμετρος για τη λήψη μέτρων εφεξής θα είναι ο δείκτης νοσηλευόμενων σε κλινικές ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες.

  • Με νοσοκομειακό δείκτη στο 3 – θα επιβάλλονται τα μέτρα για την κατηγορία «2G» δηλαδή πρόσβαση σε μόνον για τους εμβολιασμένους και αποθεραπευμένους νοσήσαντες.
  • Με νοσοκομειακό δείκτη στο 6 θα εφαρμόζονται τα αυστηρότερα μέτρα για την κατηγορία «2G +», δηλαδή θα απαιτείται αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
  • Με νοσοκομειακό δείκτη στο 9 θα μπορούν να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού των επαφών

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η υποχρέωση εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως νοσηλευτές και φροντιστές σε νοσοκομεία και κλινικές περίθαλψης.

Τα μέτρα αυτά είναι στην ουσία ένα λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γερμανίας. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί μία κατάσταση στην οποία μία μειονότητα να κυριαρχεί και να απειλεί την υγεία της πλειονότητας του πληθυσμού», είπε ο κυβερνήτης Δήμαρχος του Βερολίνου Μίλερ κατά την παρουσίαση των μέτρων.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, σε 100 από τις 400 συνολικά περιφέρειες στη Γερμανία υπάρχει μόνον μία ελεύθερη θέση ΜΕΘ. Σε 50 περιφέρειες είναι όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Κατά κανόνα είναι ελεύθερο ένα ποσοστό 15% των ΜΕΘ. Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση όταν το ποσοστό πέφτει κάτω από 10%, όπως συμβαίνει στο μεταξύ στα κρατίδια της Βαυαρίας (9%), της Έσσης (9%) και του Βερολίνου (7%).

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίων StiKo προχώρησε στη σύσταση για την τρίτη αναμνηστική δόση για όλους από 18 ετών και άνω. Τα σημαντικότερα προβλήματα σε κλινικές και ΜΕΘ υπάρχουν στα κρατίδια που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, όπως η Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, η οποία οδηγείται σε γενικό λοκντάνουν.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος