Γερμανία – Εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ: Ανάσα για τον χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο Άρμιν Λάσετ – Φρένο για την «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Θρίαμβο για την συντηρητική Χριστιανική Ένωση έφεραν οι περιφερειακές εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ. Ήττα για το ακροδεξιό κόμμα AfD που παραμένει ισχυρό στο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας. Χαμηλά ποσοστά για τους Πράσινους, επάνοδος των Φιλελευθέρων και ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες και τη μετακομμουνιστική Αριστερά.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο χριστιανοδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός, Ράινερ Χάζελχοφ. Με μία καθαρή διαχωριστική γραμμή από το ακροδεξιό AfD, το CDU κατάφερε να κυριαρχήσει με 36,6% (+6,8%), σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD. Ο Χάζελχοφ είχε αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συνεργασία με την ακροδεξιά, συγκυβερνούσε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και θα παραμείνει πρωθυπουργός έχοντας τώρα την επιλογή συνεργασίας και με τους Φιλελεύθερους.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) όχι μόνο δεν μπόρεσε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση, όπως φιλοδοξούσε, αλλά έπεσε στο 22,% (-2,3%). Το ακροδεξιό κόμμα μπήκε στο στόχαστρο παρακολούθησης από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος για εξτρεμιστική δράση και είναι διχασμένο στην αναζήτηση στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στους μετριοπαθείς και την ακραία πτέρυγα που επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίησή του.

Απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα για τους Πράσινους που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν διψήφιο ποσοστό, όπως ήλπιζαν με βάση το παγγερμανικό κλίμα και περιορίστηκαν στο 6,0% (+0,8%). «Φυσικά, ελπίζαμε περισσότερα από αυτές τις εκλογές», σχολίασε η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ. Εκτός από την παραδοσιακή αδυναμία των Πρασίνων στην ανατολική Γερμανία, πληρώνει και τα στραβοπατήματα στον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων ημερών, τόσο με τις πολιτικές θέσεις για οικολογικό καπέλο στην τιμή της βενζίνης, όσο και με το βιογραφικό της ίδιας της Μπέρμποκ.

Δραματική πτώση είχε το μετακομμουνιστικό κόμμα Αριστερά, που έχασε πέντε μονάδες περίπου το 1/3 της δύναμής του και περιορίστηκε στο 11%. Αντίθετα, σε πορεία ανόδου είναι το κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων FDP που επανέρχεται στην τοπική βουλή του Μαγδεμβούργου με 6,5% (+1,6%). Είναι ένα «καλό βράδυ για τους Φιλελεύθερους σε όλη τη Γερμανία, στην γενέτειρα του Χανς Ντίντριχ Γκένσερ», σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες SPD συμπιέστηκαν από την πόλωση που υπήρξε μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και ακροδεξιάς AfD, είχαν χθες το χειρότερο αποτέλεσμα σε περιφερειακές εκλογές πέφτοντας στο 8,4% (-2,2%).

Μηνύματα για το Βερολίνο

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανακόπτουν την πτώση της δεξιάς Χριστιανικής Ένωσης, αλλά βάζουν φρένο και στους Πράσινους. Τρεισήμισι μήνες πριν τις παγγερμανικές εκλογές, που θα γίνουν χωρίς την Μέρκελ, το σημερινό αποτέλεσμα ενισχύει τον αδύναμο χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο, Άρμιν Λάσετ. Η «πράσινη» υποψήφια καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ δεν είχε σήμερα τον αέρα που ήλπιζε για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν πλήγμα και για τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, Όλαφ Σολτς.

Με αυτά τα δεδομένα, ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία μπαίνει πλέον στη θερμή φάση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος