Ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να προσπαθήσει να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ανοίξουν χερσαίοι διάδρομοι ασφαλείας για τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που εισέρχονται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από την πλευρά του σχολίασε ότι, μετά την ανακοίνωση αυτήν, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν την κυβέρνησή του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. «Υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι. Ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά σήμερα, είναι επίσημο. Δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του σε μια αεροπορική βάση.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανέφερε ότι διαθέτει αρκετά τρόφιμα, που βρίσκονται ήδη στη Γάζα ή είναι καθ’ οδόν για την περιοχή, για να τραφούν τα 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα επί τρεις μήνες.
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ χαιρέτισε την ανακοίνωση των «ανθρωπιστικών παύσεων». Είμαστε «σε επαφή με τις ομάδες μας επί του πεδίου, που θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουν σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Το ΡΑΜ εξήγησε ότι οι παύσεις και οι διάδρομοι θα επιτρέψουν την κατεπείγουσα διανομή της βοήθειας με ασφαλή τρόπο. «Η επισιτιστική βοήθεια είναι το μοναδικό μέσο για να τραφούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας», σημείωσε.
Σύμφωνα με το PAM, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει φάει τίποτα εδώ και πολλές ημέρες και 470.000 άνθρωποι στη Γάζα βιώνουν «συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του λιμού», οι οποίες θα οδηγούσαν στον θάνατό τους. Χρειάζονται 62.000 τόνοι τροφίμων κάθε μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πληθυσμού.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι, πέραν των «παύσεων» των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, το Ισραήλ δεσμεύτηκε επίσης να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στη Γάζα, με γρηγορότερες διαδικασίες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν πια «ένοπλες δυνάμεις ή ανταλλαγές πυρών κοντά στις αυτοκινητοπομπές».
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ είπε ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει ότι παρέχεται στον πληθυσμό επαρκής ποσότητα τροφίμων. «Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα μπροστά στα μάτια μας. Η Γάζα είναι ένα δυστοπικό τοπίο, σημαδεμένο από φονικές επιθέσεις και πλήρη καταστροφή» σχολίασε στην ανακοίνωσή του. Επέκρινε επίσης το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), τον ανθρωπιστικό, ιδιωτικό οργανισμό που στηρίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο οποίος άρχισε να διανέμει τρόφιμα στα τέλη Μαΐου, όταν είχαν μπλοκαριστεί οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Τουρκ «οι χαοτικοί, στρατιωτικοποιημένοι χώροι διανομής» του GHF «απέτυχαν παντελώς να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αναγκαία κλίμακα».
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Τουρκ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να παραλάβουν τρόφιμα αφότου ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του το GHF. Τα τρία τέταρτα εξ αυτών σκοτώθηκαν κοντά σε χώρους διανομής του GHF.
Σχετική είδηση: Ισραήλ: Υπό κράτηση οι ακτιβιστές του πλοίου Handala που επιχείρησαν να φτάσουν στην Γάζα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος