Γάζα: Επιχειρήσεις σωτηρίας από ΗΠΑ και Κύπρο – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Επίκειται η αναχώρηση του σκάφους με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ακριβής ώρα δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

«Η υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής της πρωτοβουλίας Αμάλθειας βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, και σε επίσημη συνεννόηση με το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης στο ΚΥΠΕ απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα. Πρόσθεσε ότι «η αναχώρηση του φορτίου σύμφωνα και με τις ενέργειες του φορέα εκτέλεσης της αποστολής αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, η ακριβής ώρα του οποίου δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας».

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει ήδη γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του φορτίου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό». Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με στόχο την επίτευξη μιας αξιόπιστης διόδου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Νωρίτερα το πλοίο γενικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) αναχώρησε από τη βάση Λάνγκλεϊ-Γιούστις στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ενισχύσει τη διά θαλάσσης εκστρατεία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το εν λόγω πλοίο εξυπηρετεί την εφοδιαστική υποστήριξη μονάδων με ό,τι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Μεταφέρει «εξοπλισμό για τη δημιουργία προσωρινού προβλήτα» που θα εξυπηρετήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που λιμοκτονούν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Γάζα: Επιχειρήσεις σωτηρίας από ΗΠΑ και Κύπρο – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
(Comando Central de Estados Unidos via AP)

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούσαν στην πέμπτη ρίψη μέσα στο μήνα περισσότερων από 41.000 γευμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου συνεχίστηκαν τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε συγκροτήματα κατοικιών στην πόλη της Γάζας και τη Ράφα με νεκρούς και τραυματίες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση, χωρίς μεγάλες προσδοκίες να επιτευχθεί πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού. Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως δήλωσε στο MSNBC ότι δεν εγκαταλείπει την ελπίδα.

Οι επαφές της Αιγύπτου με τη Χαμάς και την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ σήμερα διεξήχθησαν έπειτα από εξουσιοδότηση της αιγυπτιακής προεδρίας, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι αποκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν πηγές, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Η Χαμάς παραμένει «ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» για μια εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε μήνυμά του την παραμονή του Ραμαζανιού που ξεκινά σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. «Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η (ισραηλινή) κατοχή φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, αλλά δηλώνω ότι είμαστε ανοιχτοί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με όποια μορφή κι αν πάρουν», τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Εξάλλου, το Ισραήλ καταδίκασε την απόφαση της Σουηδίας και του Καναδά να επαναλάβουν τη χρηματοδότηση του ταμείου αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ενώ στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ εμφανίζεται πρόθυμος να προχωρήσει σε αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Την ίδια ώρα η αναταραχή μαίνεται στο Ισραήλ!  Για άλλη μια νύχτα σημειώθηκαν επεισόδια με συμπλοκές και συλλήψεις στη διάρκεια διαδήλωσης με κύριο αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος