Η Σουηδία επαναφέρει τη χρηματοδότηση στην UNRWA

Η σουηδική κυβέρνηση στοχεύει να επαναφέρει τη χρηματοδότηση στην UNRWA, – του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή – μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστινίους ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω του πολέμου.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφασίστηκε η πληρωμή 200 εκατομμυρίων κορωνών (περίπου 17,7 εκατομμύρια ευρώ) στην υπηρεσία αυτή. Η απόφαση ελήφθη μπροστά στην οξεία ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο πλαίσιο νέων συμφωνιών.

Η UNRWA έχει βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αφότου το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα.

Δεκαέξι χώρες – συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων χορηγών, των ΗΠΑ και της Γερμανίας- ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία, ήδη αντιμέτωπη με χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Κι αυτό παρότι οι κατηγορίες παραμένουν «ανεπιβεβαίωτες», υπογράμμισε ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Φιλίπ Λαζαρινί, που είχε ήδη κατηγορήσει το Ισραήλ πως «δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση.

Η σημερινή κίνηση της Σουηδίας να επαναφέρει τη χρηματοδότηση ακολουθεί αντίστοιχη απόφαση του Καναδά που ανακοίνωσε νωρίτερα. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταστροφική και οι ανάγκες είναι έντονες», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου Γιόχαν Φόρσελ.

Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η UNRWA συμφώνησε να ενισχύσει την εσωτερική εποπτεία, να επιτρέψει ανεξάρτητους ελέγχους και να επιτρέψει πρόσθετους ελέγχους στο εργατικό δυναμικό. Περαιτέρω χρηματοδοτήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος αν η UNRWA σημειώσει πρόοδο στα συμφωνηθέντα σημεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος