Γαλλία: Ανοσία στο 26% των ατόμων σε εστία κορονοϊού

Μια επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε λύκειο στο Crépy-en-Valois, βόρεια του Παρισιού, αποκάλυψε ότι το 26% των δασκάλων, των μαθητών και των οικογενειών τους έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού.  Πρόκειται για μια από τις πόλεις όπου εντοπίστηκαν οι πρώτες εστίες κρουσμάτων κορονοϊού στη Γαλλία.

Το Ινστιτούτο Παστέρ πραγματοποίησε την επιδημιολογική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο MedRxiv, στο συγκεκριμένο λύκειο, από τις 30 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, αυτό το ποσοστό δεν είναι επαρκές για να δικαιολογήσει την παραμικρή χαλάρωση απέναντι στον ιό.

Συγκεκριμένα, το 41% ​​των μαθητών, των δασκάλων και του προσωπικού που εργάζονται σε αυτό το σχολείο προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε με τη βοήθεια τεστ εντοπισμού αντισωμάτων. Όμως, μόνο το 11% των συγγενών των μαθητών (γονείς και αδέλφια) είχε αναπτύξει αντισώματα κατά του Covid-19.

Αυτό απέχει πολύ από το ποσοστό 60% έως 70% του γενικού πληθυσμού που είναι το επιθυμητό για να θεωρηθεί ότι υπάρχει επαρκής συλλογική ανοσία που θα μπορούσε να σταματήσει την επιδημία, υπό την προϋπόθεση ότι τα αντισώματα προστατεύουν πραγματικά κατά του κορονοϊού και ότι αυτή η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες.

«Δεν είμαστε σίγουροι για την προστατευτική φύση των αντισωμάτων», τονίζει ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ υπεύθυνος σύνταξης της μελέτης και επικεφαλής της μονάδας Επιδημιολογίας Πρωτοεμφανιζόμενων Νόσων στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.

Εξετάστηκαν 661 άνθρωποι για τη μελέτη αυτή, από τους οποίους οι 171 (25,9%) βρέθηκαν θετικοί σε ορολογική εξέταση αίματος στην οποία υποβλήθηκαν. Το ποσοστό μόλυνσης ήταν παρόμοιο και στα δύο φύλα. Το 5,3% των προσβληθέντων νοσηλεύτηκαν και δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Επίσης, ο κίνδυνος μόλυνσης εντός του σπιτιού αυξήθηκε από 9% σε 17% για τους γονείς εάν ο μαθητής ή η μαθήτρια είχε μολυνθεί και από 3% σε 21% για τα αδέλφια.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που είχαν οι ασθενείς, η λοίμωξη εντοπίστηκε στο 84,7% και στο 88,1% των ανθρώπων που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

Η λοίμωξη επηρέασε λιγότερους καπνιστές (7,2%) συγκριτικά με τους μη καπνιστές (28%), επιβεβαιώνοντας προηγούμενες παρατηρήσεις σχετικά με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν. Ομως, εάν οι καπνιστές προσβληθούν, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν περισσότερες επιπλοκές απ’ αυτές της νόσου Covid-19, τονίζει ο καθηγητής Φοντανέ.

Στην περίπτωση της επιδημίας SARS που ξεκίνησε στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μελέτες είχαν αναφέρει ότι το 10% των ασθενών δεν είχαν  αντισώματα μετά από 12 μήνες. Σύμφωνα με τον Φοντανέ, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι η συλλογική ανοσία δεν θα είναι άμεση, ειδικά επειδή άλλες περιοχές της Γαλλίας έχουν ελάχιστα κρούσματα. Ο ερευνητής  όμως διαπιστώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν θετική επίδραση στην επιβράδυνση της πανδημίας και ειδικά στην περιοχή αυτή που είχε τεθεί σε καραντίνα.

ΠΗΓΗ: 20minutes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος