G7: Ισχυρό μήνυμα ενότητας απέναντι στη Μόσχα – Ζελένσκι: Αν είστε αληθινοί σύμμαχοι, στείλτε όπλα

Αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027 εξήγγειλαν οι ηγέτες της G7, στο Έλμαου της Γερμανίας. Τα κεφάλαια είναι η δυτική απάντηση, στο κινεζικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», και αφορούν κυρίως, έργα υποδομών.

Κεντρικό θέμα στους G7 ήταν το ενεργειακό. Συζητήθηκε η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εισηγήθηκε πλαφόν και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η σημερινή δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνδέθηκε μέσω βίντεο με τους ηγέτες του G7 στο Έλμαου. Ζήτησε περισσότερα, σύγχρονα όπλα και μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη.

Ο Σολτς ευχαρίστησε ρητά τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι και υποσχέθηκε η G7 «Θα συνεχίσει να εντείνει την πίεση στον Πούτιν. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

«Ως G7, στεκόμαστε ενωμένοι στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε», δήλωσε τη Δευτέρα (27/6) ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 μέσω Twitter. «Πρέπει να πάρουμε σκληρές αλλά απαραίτητες αποφάσεις για αυτό», τόνισε ο πολιτικός του SPD.

Ένα από τα νέα μέτρα είναι οι κυρώσεις κατά της ρωσικής βιομηχανίας όπλων. Σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική αντιπροσωπεία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 συμφώνησαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας στη δυτική τεχνολογία.

Επιπρόσθετα οι χώρες της ομάδας των εφτά θέλουν να διαθέσουν τα έσοδα από αυξημένους δασμούς στις ρωσικές εξαγωγές ως οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να διασφαλιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί απειλούμενη επισιτιστική κρίση και ένας λιμός στην Αφρική, είπε ο Όλαφ Σολτς.

Στους ηγέτες του G7 προστέθηκαν σήμερα και οι πέντε ηγέτες ανερχόμενων τρίτων χωρών, Ινδίας, Ινδονησίας, Νότιας Αφρικής, Σενεγάλης, Αργεντινής, τους οποίους έχει προσκαλέσει η γερμανική προεδρία στο G7, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτούς ο οικοδεσπότης, Όλαφ Σολτς φιλοδοξεί να τους κερδίσει και στο «Κλαμπ για το Κλίμα», τη γερμανική πρωτοβουλία για τον συντονισμό στην προώθηση μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ζελένσκι: Ζήτησε από τη G7 να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας –  Δεν είναι ώρα για διαπραγματεύσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ομάδα των Επτά (G7) να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας “περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου” που εξάγει η Μόσχα.

“Για εμάς, μια συνεπής λογικά θέση των χωρών της G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο, περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμενος”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram συνοψίζοντας την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης στο μήνυμά του πως “η Ουκρανία αισθάνεται την υποστήριξη των χωρών της G7”.

“Ευχαριστώ για τη βοήθεια σε ό,τι αφορά την άμυνα και τα οικονομικά που προσφέρθηκε στη χώρα μας στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής”, είπε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σήμερα στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

“Ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε σε όλους μια απάντηση που ήταν πολύ σαφής, πως σήμερα δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

“Εν αναμονή, έχει ανάγκη να θέσει τέλος στον πόλεμο το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, υπογραμμίζοντας πως ο Ουκρανός ηγέτης έθεσε ως προθεσμία την έλευση του χειμώνα.

Ο Ζελένσκι επέμεινε στην “ανάγκη μιας πλήρους, ολοκληρωτικής, πολύ επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ουκρανία”, προκειμένου να επιτραπεί η “αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας” της χώρας.

Ζήτησε κυρίως περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό “έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αναχαιτίσει την προώθηση των Ρώσων πέρα από τις γραμμές του Φεβρουαρίου”.

Οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν “εξαιρετικά συγκλίνουσες” και συνάδουσες με τις “προσδοκίες του προέδρου Ζελένσκι” θέσεις, ανέφερε ακόμη το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “είπε πολύ σαφώς πως τίποτα που αφορά την Ουκρανία δεν θα αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία” και πως “εναπόκειται” στο Κίεβο “να προσδιορίσει ποια στιγμή μπορεί να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία”.

Ρωσία: «Στη ζώνη της χρεοκοπίας» – Αθέτησε πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

G7: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) δεσμεύθηκαν σήμερα (Δευτέρα 27/6) να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» εντείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στηρίζοντας τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο σε μια μεταπολεμική συμφωνία.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου της G7 που πραγματοποιείται στις βαυαρικές Άλπεις.

Οι δημοκρατίες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο την διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Οι χώρες της G7 θα διευρύνουν επίσης στοχευμένες κυρώσεις προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες του βιομηχανικού τομέα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου της G7, που φέτος γίνεται στη Γερμανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος