Φυσικό αέριο – Κρεμλίνο: Το μόνο πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ευρώπης είναι οι δυτικές κυρώσεις (video)

Array

Η  κρατική εταιρεία Gazprom της Ρωσίας επικαλείται για ακόμα μία φορά «εργασίες συντήρησης» και εκ νέου κλείνει από αύριο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. Ωστόσο ανακοίνωση του Κρεμλίνου υποστηρίζει ότι το μόνο εμπόδιο στον εφοδιασμό της Ευρώπης είναι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Τίποτε άλλο δεν εμποδίζει την παροχή εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε:

«Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες , η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση τς επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους”.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από αύριο Τετάρτη προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε ένα και μόνο συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Αγώνας δρόμου στην Ευρώπη – Η επιβολή πλαφόν στο επίκεντρο

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί ενώ η  Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι φταίνε προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις.

Η Γαλλία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως “πολεμικό όπλο”, καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος