«Φρένο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία βάζουν βουλευτές των ΗΠΑ – Αισιόδοξος ο Ερντογάν

Array

Είκοσι δύο Αμερικανοί βουλευτές ζητούν με επιστολή τους, να «παγώσει» η πώληση των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Από την πλευρά της, η Άγκυρα θέλει να δείχνει αισιόδοξη ότι σύντομα θα έχει ευχάριστα νέα για την ενίσχυση του αεροπορικού της στόλου με νέα μαχητικά.

Επιστολή 22 Αμερικανών βουλευτών για «μπλόκο» στα F-16 της Τουρκίας

Την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία ενισχύθηκε με δύο ακόμη Rafale και F-16 Viper, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προσπάθεια να «παγώσει» το θέμα παράδοσης F-16 στην Τουρκία συνεχίζεται. Με επιστολή τους στην αρμόδια επιτροπή, 22 Αμερικανοί βουλευτές με επικεφαλής τον βουλευτή Κρις Πάππας, ζητούν να διατηρηθούν οι προϋποθέσεις για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός βουλευτής.

Αισιόδοξος ο Ερντογάν

Η Άγκυρα καταγράφει την ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, να επιχειρεί να εμφανιστεί αισιόδοξος, τονίζοντας «Ο Μπάιντεν μου είπε ότι το θέμα των F-16 είναι «κάτω» από τον έλεγχο του. Έδειξε εξαιρετική ευαισθησία στο θέμα αυτό. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας για το εν λόγω ζήτημα. Παρακολουθούν στενά αυτή τη διαδικασία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ελπίζω -πρώτα ο θεός- να επιλύσουμε σύντομα το θέμα των F-16».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, στον απόηχο της αποδοκιμασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ένταξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στις τουρκογενείς χώρες.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ανατρέψατε τις ισορροπίες και στις τουρκοελληνικές σχέσεις και στην Κύπρο. Η ζυγαριά σας έχει χαλάσει. Να είστε ισορροπημένοι και αν μιλάτε για το διεθνές δίκαιο κοιτάξτε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα. Δεν θα λάβουμε άδεια από τις ΗΠΑ».

Μητσοτάκης για Τουρκία: Απαράδεκτο κάποιοι να προσπαθούν να μας γυρίσουν σε διαχωρισμούς του παρελθόντος

Από το Διεθνές Συνέδριο του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO στους Δελφούς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος».

Η επιχείρηση ισχυροποίησης της Ελλάδας δεν σταματά, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει τετ α τετ στην Αθήνα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκάντζ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα μεταβούν στο Κάιρο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος