K. Mητσοτάκης στο συνέδριο της Unesco: Δεν τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης – Είναι απαράδεκτο (video)

Πενήντα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης των Παρισίων για την πολιτιστική κληρονομιά συμπληρώνονται εφέτος και ο πρωθυπουργός μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο της Ουνέσκο που διεξάγεται στους Δελφούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, που είναι και το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε.

Μιλώντας για τους Δελφούς όπου διεξάγεται το συνέδριο της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο από τη φωτιά που απείλησε τον ιστορικό αυτό τόπο καίγοντας μέρος του αρχαιότερο ελαιώνα της Ελλάδας.

«Σαρανταπέντε χιλιάδες ελαιόδεντρα δυστυχώς καταστράφηκαν. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της πυροσβεστικής και των τοπικών δήμων η φωτιά περιορίστηκε μέσα σε μία περίμετρο τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων», δήλωσε σχετικά.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο παράδειγμα για το πώς η προστασία των πολιτιστικών αγαθών και των μνημείων και η συντήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς αποτελούν μέρος της ίδιας προσπάθειας. Και αυτό ήθελε να κάνει και η σύμβαση του 1972 όταν υπογράφτηκε στο Παρίσι. Για πρώτη φορά είχαμε ένα νομικά δεσμευτικό διεθνώς έγγραφο που συνδέει τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς από τη μία και τη διατήρηση της ανθρωπογενούς πολιτιστικής κληρονομιάς από την άλλη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τους Δελφούς υπενθύμισε στους καλεσμένους του διεθνούς συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ότι «ήταν το μέρος που ερχόταν άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο για να μάθουν προφητείες, να δουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα και να λάβουν τη σοφια για να δουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το μαντείο και η Πυθία δεν έδιναν ποτέ ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που γίνονταν».

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομίας που τελεί εν κινδύνω, τόνισε ότι «δεν τηρούνται πάντα από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης και αυτό είναι απαράδεκτο καθώς προσπαθούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ενότητα και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μας διχάσουν και να μας γράψουν στους μηχανισμούς του παρελθόντος».

Τι είπε για κλιματική κρίση και υπερ τουρισμό

Μιλώντας για την κλιματική κρίση και τον υπέρ τουρισμό, δύο θέματα στα οποία εστιάζει το συνέδριο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας οι καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες και η Ελλάδα τώρα έχει τώρα ένα ειδικό υπουργείο για την προστασία του πολίτη και την κλιματική αλλαγή και φυσικά σε στενή συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού έχει ως καθήκον του να προστατεύει τα μνημεία μας από τις απειλές αυτές».

«Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και καθώς αντιμετωπίζουμε νέες παγκόσμιες προκλήσεις θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να τιμήσουμε τις βασικές αρχές που διέπουν τη σύμβαση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις ενέργειες που κάνει η ελληνική πολίτεία προσέθεσε ότι τα εργα στην Ακρόπολη ολοκληρώνονται. «Το πρόγραμμα αυτό ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο και ως μέρος της στρατηγικής μας καθαρίσαμε πάρα πολλά στρέμματα δάσους που περιβάλλουν τους αρχαιολογικούς τόπους».

Ολοκλήρώνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε ότι «σε 50 χρόνια από τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε εδώ και να δείξουμε όπως σεβόμενοι τις αρχές της UNESCO καταφέραμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Το διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability», διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

Ποια είναι τα θέματα του συνεδρίου

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της Γενικής Διευθύντριας της ΟΥΝΕΣΚΟ Audrey Azouley. Στο Συνέδριο συμμετέχουν τα Συμβαλλόμενα Κράτη-Μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εκπρόσωποι της UNESCO καθώς και εμπειρογνώμονες από όλον το κόσμο.

Κύρια στοιχεία του Συνεδρίου η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στην φύση και τον πολιτισμό και τον βιώσιμο τουρισμό.

Όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν με την παρουσίαση μελετών περίπτωσης, από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η υφιστάμενη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και οι μελλοντικές τάσεις. Επίσης, θα συζητηθεί το επίπεδο ετοιμότητας των αρχών και των κοινωνιών που αντιμετωπίζουν σύγχρονες προκλήσεις, καθώς και οι δυνατότητες για περαιτέρω προστασία των μνημείων και πιο ενεργής συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών.

Το Συνέδριο θα επιχειρήσει να τονίσει την επείγουσα ανάγκη για διεθνή συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σύμβαση της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά παρέχει αναμφίβολα ένα μοναδικό και πολύτιμο πλαίσιο για την κατανόηση και τεκμηρίωση ζητημάτων τέτοιας κλίμακας και ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επικοινωνίας της διεθνούς κοινότητας, με στόχο την αντιμετώπιση των θεμάτων μέσα από καθολικές λύσεις.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος