Φόβοι για παγωμένο χειμώνα στην Ουκρανία – Κρίσιμη η ενεργειακή κατάσταση στη χώρα

Array

Ο ερχόμενος χειμώνας στην Ουκρανία αναμένεται βαρύς, αφού οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Κίεβο και άλλα αστικά κέντρα σε όλη την Ουκρανία, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και διακοπή της παροχής νερού, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. Η Ρωσία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι στοχεύει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας με τους αμάχους να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι μετά την καταστροφή του ενός τρίτου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, ένα εκπληκτικό ποσοστό σε σύντομο χρονικό διάστημα με διακοπές ρεύματος στα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Τώρα, οι Ουκρανοί πρέπει να προετοιμαστούν για «κυλιόμενες διακοπές ρεύματος» και οι άνθρωποι θα πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια, προειδοποίησε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Κιρίλο Τιμοσένκο. “Η κατάσταση είναι κρίσιμη τώρα σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι απαραίτητο για ολόκληρη τη χώρα να προετοιμαστεί για διακοπές ρεύματος, νερού και θέρμανσης“, δήλωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη, η νύχτα που πέρασε ήταν ήρεμη, χωρίς διακοπές ρεύματος, καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες ακολούθησαν τις συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε πως ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τον ελεγχόμενο από τη Μόσχα πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, όμως η απόπειρά τους απωθήθηκε έπειτα από ώρες μαχών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Αφού βομβάρδισαν την πόλη, εξαπολύθηκε αποβατική απόπειρα, που περιέλαβε μια απόπειρα να καταληφθεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια. Η μάχη συνεχίσθηκε για ώρες, τουλάχιστον τρεις με τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρογκόφ, σύμφωνα με το RIA, και πρόσθεσε πως η επίθεση «απωθήθηκε».

Συστήματα εφεδρείας στα νοσοκομεία

Πολλές πόλεις στην περιοχή Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου και τμήματα της πόλης Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναγκάζοντας ορισμένα νοσοκομεία να λειτουργούν με εφεδρικό ρεύμα.

Οι εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι μετά από 10 ημέρες απεργιών σε εγκαταστάσεις ενέργειας, πάνω από 1.100 πόλεις και χωριά σε εννέα περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Το Κίεβο την Τρίτη κατηγόρησε επίσης τον Ερυθρό Σταυρό για «αδράνεια» έναντι όσων κρατούνται από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η έλλειψη επισκέψεων σε κρατούμενους στρατιώτες και πολίτες σημαίνει ότι είναι ευάλωτοι σε βασανιστήρια.

Οι ρωσικές δυνάμεις νωρίτερα την Τρίτη ισχυρίστηκαν ότι ανακατέλαβαν εδάφη από τα ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου. Ήταν η πρώτη αναγγελθείσα κατάληψη ενός χωριού από τη Μόσχα από τότε που απωθήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την περιοχή τον περασμένο μήνα.

Ρωσία: Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές του

Η Ρωσία ανακοίνωσε την εκκένωση αμάχων από μια βασική πόλη της νότιας Ουκρανίας την Τρίτη, καθώς αναγνώρισε ότι η κατάσταση για τα στρατεύματά της ήταν «τεταμένη» ενόψει μιας αντεπίθεσης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, προσπάθησαν να ανοικοδομήσουν κατεστραμμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα μετά από μια σειρά θανατηφόρων ρωσικών επιδρομών, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικής κατασκευής drones για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ήταν επικεφαλής των πρόσφατων επιχειρήσεων, είπε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα πιέζουν όλο και πιο κοντά στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες ως μέρος μιας επιτυχημένης αντεπίθεσης.

«Ο ρωσικός στρατός θα εξασφαλίσει πάνω από όλα την ασφαλή εκκένωση του πληθυσμού» της Χερσώνας, δήλωσε ο Σουροβίκιν στην κρατική τηλεόραση Rossiya 24, περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη» τόσο για τους πολίτες όσο και για τους Ρώσους στρατιώτες. «Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές του να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», πρόσθεσε.

Και ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο επικεφαλής της περιφέρειας, ανακοίνωσε στο Telegram “μια οργανωμένη μετεγκατάσταση αμάχων” από αρκετούς δήμους της περιοχής στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Το Κρεμλίνο αρνείται τη χρήση drone από το Ιράν

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο για να διευκρινίσει τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς ότι το Ιράν παρέχει στη Ρωσία όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά το κύμα επιθέσεων με drone καμικάζι εναντίον του Κιέβου, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνωρίζει ότι ο στρατός του χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. «Χρησιμοποιείται ρωσική τεχνολογία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, παραπέμποντας για άλλες ερωτήσεις στο υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, επιβεβαίωσε χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις τις τελευταίες 24 ώρες, λέγοντας ότι είχε χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας και ακριβείας.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στις δυτικές χώρες, κατηγορώντας τις σχέσεις με την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον καθώς και την ανάγκη της Ρωσίας να οικοδομήσει δεσμούς αλλού.

Την Τρίτη, Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η συντριβή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους σε κτίριο κατοικιών κοντά στην Ουκρανία οφειλόταν σε τεχνική δυσλειτουργία.

Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τα ιρανικά όπλα

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία σκοπεύουν να εγείρουν το θέμα των παραδόσεων ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Ρωσία στη διάρκεια σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσαν διπλωμάτες, αφού το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drone) κατά πολιτικών στόχων.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drone, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, τα οποία χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί κατά ουκρανικών στόχων, παραβιάζοντας την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Πηγή: Reuters, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος