Φλωρεντία: Διαδικτυακό διάγγελμα Ζελένσκι – «Αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των ευρωπαϊκών αξιών»

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως είχε αναφέρει η ertnews, σήμερα στις 3 το μεσημέρι συνδέθηκε διαδικτυακά με την Piazza Santa Croce της Φλωρεντίας ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι για να απευθυνθεί στους περίπου 20.000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί υπέρ της ειρήνης.

Οι καμπάνες της Βασιλικής της Santa Croce έκρουσαν 17 φορές, όσες είναι και οι ημέρες από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία. Η πλατεία, γεμάτη με πολιτικούς και απλό κόσμο, με το κλίμα πολύ φορτισμένο συγκινησιακά, με πολλά χειροκροτήματα για τον Ουκρανό Πρόεδρο και το Imagine του John Lennon.

Εν μέσω διαδικτυακών δυσκολιών ο Ζελένσκι επικεντρώθηκε στον αριθμό 79 “τα παιδιά που σκοτώθηκαν από την εισβολή στη χώρα μου: δεν είναι απλώς ένας αριθμός, σκεφτείτε το!”.

“Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις ουκρανικές πόλεις και θέλουν να τις καταστρέψουν. Βομβαρδίζουν 24 ώρες το 24ωρο, βομβαρδίζουν κλινικές, εκκλησίες, πλατείες, που είναι σαν τις δικές σας. Ζητάμε να θυμόμαστε τον αριθμό 79, τα 79 παιδιά που σκοτώθηκαν από τον πόλεμο, 79 οικογένειες που καταστράφηκαν” και τόνισε πως “πρέπει να φροντίσουμε να μην αυξηθεί αυτός ο αριθμός και να μην τον ξεχάσει κανείς, να μην τον ξεχάσει η Ευρώπη”.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως “εσείς έχετε φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων στα κινητά σας τηλέφωνα και δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι αυτές θα μπορούσαν να είναι τα τελευταία στιγμιότυπα τους. Σε εμάς έτσι είναι.”
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο συγκεντρωμένο πλήθος και υπογράμμισε πως “αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε από εμάς, είναι η κυνική και σκληρή εισβολή από τη Ρωσία, είναι ο πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό λαό, αλλά είναι επίσης ο πόλεμος ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες” και έκανε εκ νέου έκκληση ώστε να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας. “Πείτε στους πολιτικούς σας να κλείσουν τον ουρανό της Ουκρανίας από ρουκέτες, ρωσικά αεροπλάνα, πυραύλους. Απαιτούνται κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε κάθε Ρώσος στρατιώτης να καταλάβει το τίμημα κάθε βολής εναντίον όλων μας”.

Στη συνέχεια προβλήθηκε και βιντεο μήνυμα του Δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος ευχαρίστησε το πλήθος και τόνισε πως “κάνοντας αυτό δείχνετε την υποστήριξή σας στην Ουκρανία και την καταδίκη σας για τη ρωσική επιθετικότητα και τον πόλεμο. Η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας είναι πολύ ισχυρότερες από οποιοδήποτε στρατό ή όπλο. Μαζί υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αρχές, μια ισχυρή και ειρηνική Ευρώπη (…) Η Ουκρανία αγαπά τον καθένα από εσάς”.

Προβλήθηκαν επίσης βίντεο μήνυμα του πρώην ποδοσφαιριστή Andriy Shevchenko και μια ομιλία του David Sassoli, με το πλήθος να ανταποκρίνεται εγκάρδια στο καλεσμα για ειρήνη και αλληλεγγύη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος