Ευρωπαίος αξιωματούχος: Είμαστε στον σωστό δρόμο για τελική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Προς τη σωστή κατεύθυνση προχωρούν στη Βιέννη οι συνομιλίες με το Ιράν για τo πυρηνικό του πρόγραμμα και μια τελική συμφωνία μπορεί να είναι εφικτή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για μια τελική συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για μικρή πρόοδο σε μια σειρά θεμάτων.

«Η μεγάλη ανησυχία μου είναι το χρονοδιάγραμμα. Εκεί έχω την αίσθηση ότι πάμε πολύ αργά. Θα ήταν απίστευτο λάθος εάν, λόγω χρονοδιαγράμματος, δεν έχουμε μια καλή λύση», δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ωστόσο, νομίζω ότι θα έχουμε μια συμφωνία (…) και νομίζω ότι δεν θα αργήσει», συμπλήρωσε.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συζήτησε για το Ιράν με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Προειδοποίησε ότι μένει μόλις ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα για το πώς η Μόσχα και η Ουάσινγκτον μπορούν να εργαστούν από κοινού σε θέματα ασφαλείας, καλώντας τη Ρωσία να κάνει χρήση της επιρροής και της σχέσης της με το Ιράν ώστε να κάνει την Τεχεράνη να καταλάβει την αίσθηση του επείγοντος.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για επιστροφή στη συμφωνία, η οποία κατέρρευσε από το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτήν.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη πυρηνική πρόοδος της Τεχεράνης θα εμπόδιζε οποιαδήποτε επιστροφή στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Οι συνομιλίες με το Ιράν για αμοιβαία επιστροφή στη συμμόρφωση στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης έχουν φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, η συνεχιζόμενη πυρηνική πρόοδος του Ιράν θα καταστήσει αδύνατη την επιστροφή στο ΚΟΣΔ. Αλλά αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία, μια μικρή ευκαιρία, προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες αυτές και να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες ανησυχίες όλων των πλευρών».

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δήλωσαν την Πέμπτη ότι είναι πλέον θέμα εβδομάδων να διασωθεί η συμφωνία μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στον οποίο γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στα βασικά θέματα.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμιραμπνολαχιάν έγραψε στο Twitter ότι στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ συζήτησε την επιτάχυνση από τη Ρωσία της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στο Ιράν.

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κατασκευή από τη Ρωσία της δεύτερης και τρίτης μονάδας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο του Ιράν για την παραγωγή τουλάχιστον 10.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

«Η διαδικασία εφαρμογής είναι σε εξέλιξη βάσει του σχεδίου, παρά τις καθυστερήσεις στις οικονομικές πληρωμές», δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν, το οποίο οφείλει στη Ρωσία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια για το έργο στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατηγορεί τις αμερικανικές κυρώσεις για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του χρέους.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος