Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σκληρή στάση κατά της Λευκορωσίας, πλήρης στήριξη στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κοινή τοποθέτηση καταδικάζει σθεναρά την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει. Σύμφωνα με αυτήν, η EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:

* τη σημασία της αποτελεσματικής των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν προσωρινών μέτρων έκτακτης ανάγκης

* την καταπολέμησης του παράνομης διακίνησης

*την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο

* τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης

*τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων όλων των πολιτικών κρατουμένων και για να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσω ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ουκρανία

Τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει τις διπλωματικές προσπάθειες και τη στήριξη του φορμάτ της Νορμανδίας στην επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Συνάγερμος για την παραλλαγή Όμικρον

Κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες επεσήμαναν την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, την ανάγκη για επέκταση του εμβολιασμού, για περισσότερες αναμνηστικές δόσεις, αλλά και για συντονισμένη προσπάθεια στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται σε συνθήκες κόκκινου συναγερμού για τον πανδημικό ιό και το αποτύπωμα που έχει ξεκινήσει να αφήνει το νέο στέλεχος Όμικρον της Covid-19.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο το πλήγμα από την Όμικρον να είναι σφοδρό είναι διάχυτη και εντείνεται από το γεγονός ότι το ECDC απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα, με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022. Όλα αυτά, μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανά την Ευρώπη, που θα φέρει μαζί της πύκνωση των κοινωνικών συναναστροφών και των συγχρωτισμών.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα προχωρήσουν στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την μετάλλαξη Όμικρον, με τον πρωθυπουργό, στην παρέμβασή του στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου να τονίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με την μετάλλαξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τη διενέργεια τεστ κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ πρότεινε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει για 6+1 μήνες.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα σχετικά με επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να σώσουν την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων εν μέσω της εορταστικής σεζόν, ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον φέρνει νέους περιορισμούς. Από το Σάββατο, θα επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία από τη Βρετανία μόνο σε όσους έχουν σοβαρό λόγο.

Ταξιδιωτικά μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Δανία, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το αμερικανικό CDC για δραματική αύξηση κρουσμάτων.

«Τα αναμνηστικά εμβόλια που χορηγούμε λειτουργούν έναντι της Όμικρον. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό booster» είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

«Έχουν σωθεί 1,1 εκατομμύριο Αμερικανοί. Αυτή είναι η δύναμη των εμβολίων» δήλωσε ο συντονιστής Covid στον Λευκό Οίκο, Τζεφ Ζιντς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, η Όμικρον αναμένεται να έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος