Στροφή Γερμανίας σε Swift και όπλα: Ναι σε στοχευμένο και λειτουργικό Swift – Όπλα στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει έναν «στοχευμένο και λειτουργικό» αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε ο αποκλεισμός από το Swift να εφαρμοστεί με τέτοιον τρόπο ώστε, «να πλήξει τους υπαίτιους», δήλωσαν στο Βερολίνο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η υπουργός Εξωτερικών εμφανίζονταν χθες επιφυλακτική, επισημαίνοντας ότι ο αποκλεισμός από το σύστημα Swift έχει διαφορετικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις για συγκεκριμένες τράπεζες. Στην περίπτωση του Ιράν, έλεγε η Μπέρμποκ, ο αποκλεισμός του από το Swift οδήγησε στην αδυναμία χρηματοδότησης ανθρωπιστικών αποστολών, στην περίπτωση της Ρωσίας θα έχει ως αποτέλεσμα «μία εγγονή που ζει στην Ευρώπη να μην μπορεί να στείλει χρήματα στη γιαγιά της στη Ρωσία, ενώ εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία, θα βρουν τρόπο για τις δοσοληψίες τους».

Για το λόγο αυτόν αναζητείται τώρα τρόπος, για μία «στοχευμένη και λειτουργική» εφαρμογή του μέτρου αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift. Είχαν προηγηθεί μία σειρά από χώρες που παρά τις αντίστοιχες με τις γερμανικές επιφυλάξεις, υποστηρίζουν πλέον τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift.

H Γερμανία κάνει στροφή και στο ζήτημα του εξοπλισμού της Ουκρανίας, επιτρέπει πλέον την προμήθεια 400 αντιαρματικών όλμων στην Ουκρανία, μέσω της Ολλανδίας. Η προμήθεια θα γίνει μέσω τρίτης χώρας, επειδή το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας δεν επιτρέπει την πώληση όπλων σε περιοχές κρίσης.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, μία κορβέτα του γερμανικού ναυτικού έχει αποπλεύσει για τη Βαλτική Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει την βορειοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αεροσκάφη Eurofighter έχουν σταλεί στη Ρουμανία, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας είναι και οι 13.700 Γερμανοί στρατιώτες που συμμετέχουν στην Δύναμη Άμεσης Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Μαέους Μοραβιέτσκι και τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γιτάνας Ναουζέδα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Πολωνού πρωθυπουργού και με αντικείμενο τον συντονισμό για τις κυρώσεις της Ρωσίας. Ο Μοραβιέτσκι πριν τη συνάντηση με τον Σολτς ζήτησε σκληρότερες κυρώσεις για τη Ρωσία. Εκτός από τον αγωγό Nord Stream 2 που αποπερατώθηκε αλλά η Γερμανία πάγωσε την αδειοδότηση, ο Πολωνός πρωθυπουργός θέλει το πάγωμα και του αγωγού Nord Stream 1 που λειτουργεί πάνω από μία δεκαετία, πιέζει επίσης και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift.

ανταπόκριση Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος