Μπέρμποκ: Στόχος των κυρώσεων το «σύστημα Πούτιν – Επιφυλακτική για «Swift»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, παραμένει επιφυλακτική για αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift.

«Ο αποκλεισμός από το σύστημα Swift έχει διαφορετικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις για συγκεκριμένες τράπεζες», είπε η «πράσινη» Μπέρμποκ πριν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το μέτρο αυτό οδήγησε στην περίπτωση του Ιράν στην αδυναμία χρηματοδότησης ανθρωπιστικών αποστολών, εξήγησε η Μπέρμποκ, ενώ στην περίπτωση της Ρωσίας θα έχει ως αποτέλεσμα μία εγγονή που ζει στην Ευρώπη να μην μπορεί να στείλει χρήματα στη γιαγιά της στη Ρωσία. Αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία, θα βρουν τρόπο για τις δοσοληψίες τους.

Για τον λόγο αυτόν, και «για αυτήν τη στιγμή, τονίζω, για αυτήν τη στιγμή» στον κατάλογο των κυρώσεων είναι οι μεγάλες τράπεζες, είπε η Μπέρμποκ. Θα εξεταστεί, με ποιόν τρόπο τα προβλήματα με την εξέλιξη του Swift μπορούν να ξεπεραστούν. «Τώρα απαιτείται ψυχραιμία» είπε η Μπέρμποκ, σημαντικό είναι να δρομολογηθούν τα μέτρα που στοχεύουν στο σύστημα εξουσίας.

Το πακέτο μέτρων της ΕΕ «θα καταστρέψει τη Ρωσία», είπε η Μπέρμποκ. Ταυτόχρονα με τις κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ μπαίνουν στο στόχαστρο «εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον τρόμο των πολιτών της Ουκρανίας». Τα μέτρα πλήττουν το Σύστημα-Πούτιν όχι μόνον οικονομικά, αλλά και στον πυρήνα της εξουσίας του».

ανταπόκριση από Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος