Αλλαγή πολιτικής από το Βερολίνο – Στέλνει 1000 αντιαρματικά RPG και 500 Stinger στην Ουκρανία

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση χιλίων αντιαρματικών ρουκετοβόλων RPG και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος Stinger μέσω της Ολλανδίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε o καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πολιτικής μετά την κριτική που δέχθηκε το Βερολίνο για την άρνησή του να στείλει όπλα στο Κίεβο, σε αντίθεση με άλλους δυτικούς συμμάχους. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί ενάντια στην εισβολή του στρατού του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς στο Twitter.

Η Γερμανία έχει μια μακρόχρονη πολιτική μη εξαγωγής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, η οποία έχει τις ρίζες της εν μέρει στην αιματηρή ιστορία της τον 20ό αιώνα και τον συνακόλουθο ειρηνισμό της. Οι χώρες που στοχεύουν να υπερκεράσουν τα εμπόδια για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτή την πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες όταν αρνήθηκε να παραδώσει φονικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στη Γερμανία κάλεσε το Σάββατο το Βερολίνο να ενωθεί με την Ολλανδία και να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους αεράμυνας Stinger.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να μας βοηθήσετε», τόνισε ο Άντριι Μέλνικ στο Reuters σε συνέντευξη που παρέδωσε εντός της ουκρανικής πρεσβείας.

«Χρειαζόμαστε αεράμυνα και χρειαζόμαστε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε ο Μέλνικ.

Νωρίτερα το Σάββατο, η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο ότι θα προμηθεύσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Το Βερολίνο πρέπει επίσης ακόμη να αποφασίσει σχετικά με ένα αίτημα της Εσθονίας που θέλει να παραδώσει στην Ουκρανία παλιά οβιδοβόλα της ΓΛΔ. Η Φινλανδία είχε αγοράσει τα οβιδοβόλα τη δεκαετία του ’90 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αργότερα τα μεταπώλησε στην Εσθονία.

Η προσφορά της Γερμανίας στα τέλη Ιανουαρίου να προμηθεύσει 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμυνα κατά μιας πιθανής ρωσικής εισβολής απορρίφθηκε από τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ως «αστείο». Το Βερολίνο παρέδωσε επίσης ένα νοσοκομείο πεδίου στο Κίεβο.

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος