Νταβός: Γαλλο-αμερικανική συμφωνία για τον “ψηφιακό φόρο”

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σήμερα στο πώς να προωθήσουν τον παγκόσμιο επανασχεδιασμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν παραμέρισαν τη διμερή διαμάχη για τον γαλλικό “ψηφιακό” φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς και επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση μιας ευρύτερης παγκόσμιας συμφωνίας φέτος που θα περιλαμβάνει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Οι δύο αξιωματούχοι κατέληξαν σε μια σειρά από γραπτές προτάσεις για τον πρώτο επανασχεδιασμό των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920 που θα υποβληθούν σε 137 κυβερνήσεις όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Είναι μια καλή είδηση, διότι μειώνει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων και αυξάνει τις προοπτικές για μια διεθνή λύση στην ‘ψηφιακή’ φορολόγηση», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Οι προετοιμασίες, εν μέρει υπό τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο ΟΟΣΑ είχαν παγώσει λόγω της διμερούς διαμάχης, με την Ουάσινγκτον να απειλεί με δασμούς ως αντίποινα στον εθνικό φόρο του Παρισιού σε μεγάλες εταιρίες της τεχνολογίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εργάζεται εδώ και χρόνια για την εξεύρεση τρόπων για να δημιουργηθούν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου, αλλά αυτές οι προσπάθειες τώρα επιταχύνονται προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Δεκέμβριο. Ο Γκουρία δήλωσε ότι ελπίζει έως τον Ιούλιο να έχει σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που θα αφορά πάνω από 130 χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος