Η ΕΕ θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, κλιμακώνοντας μια διατατλαντική εμπορική διαμάχη μετά την επιβολή δασμών από την Ουάσινγκτον στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας έως 2,8 δισεκ. ευρώ ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί παράνομη ενέργεια από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών που υπόκεινται σήμερα στους αμερικανικούς δασμούς ανέρχεται σε 6,4 δισεκ. ευρώ.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη πριν από το τέλος Ιουνίου ούτως ώστε η εφαρμογή των νέων δασμών να ξεκινήσει τον Ιούλιο», δήλωσε ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά την επικύρωση από τον ίδιο και άλλους Επιτρόπους του σχεδίου για δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δασμούς μεταξύ 10% και 50% σε επιπλέον αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,6 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 ή ενδεχομένως νωρίτερα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κρίνει παράνομα τα αμερικανικά μέτρα.

Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνει τον χυμό πορτοκαλιού, το ουίσκι μπέρμπον, τα παντελόνια τζιν, τις μοτοσικλέτες και μια σειρά προϊόντων χάλυβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν στείλει τη δική τους απάντηση αφού ο Αμερικανός πρόεδρος τερμάτισε την περασμένη Παρασκευή την εξαίρεσή τους από δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και ύψους 10% στο αλουμίνιο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ως αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 16,6 δισεκ. δολαρίων Καναδά (12,9 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) από την 1η Ιουλίου. Το Μεξικό επέβαλε χθες δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως ο χάλυβας, το χοιρινό και το μπέρμπον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος