Προσφυγή ΕΕ-Καναδά στον ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με τους δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αίτημα για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αμφισβητώντας τη νομιμότητά τους. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο ΠΟΕ. Νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ είχε προαναγγείλει την προσφυγή χαρακτηρίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ ατυχή, προειδοποιώντας για το πλήγμα που θα προκαλέσει στη βιομηχανία και στις θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ. Προσφυγή στον ΠΟΕ κατέθεσε και ο Καναδάς. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε μέσω twitter τη βούλησή του για ξεχωριστές συμφωνίες τόσο με τον Καναδά, όσο και με το Μεξικό.

«Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο προστατευτισμό» και σημείωσε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει. «Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε η ίδια.

Προσφυγή ΕΕ-Καναδά στον ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με τους δασμούςΗ Σ. Μάλμστρομ τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Στη δεκασέλιδη λίστα που εξέδωσε η ΕΕ περιλαμβάνονται σειρά δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, από τις μηχανές Harley-Davidson μέχρι και τα μπέρμπον.

Η Μάλμστρομ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια των σημερινών εντάσεων στο εμπορικό σύστημα, τονίζοντας ότι υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες και σε ένδικα μέσα.

Ταυτόχρονα επανέλαβε τις δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με κανέναν», ωστόσο έπρεπε να υπάρξει κάποια αντίδραση. «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σιωπηλοί», σημείωσε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα την βαθιά της απογοήτευση για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απόφαση.

Από τον Καναδά όπου διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ υπογράμμισε ότι η κίνηση των ΗΠΑ για τους δασμούς σε Ευρώπη, Καναδά και Μεξικό, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

«Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά είναι μάλλον μια σύνοδος «G6 συν ένας», με τις ΗΠΑ απέναντι σε όλους», είπε, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από αποφασιστικότητα.

Ο Λε Μερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στον οποίο σκοπεύει να πει ότι η επιβολή δασμών είναι μια νομικώς απαράδεκτη, πολιτικώς άδικη και οικονομικά επικίνδυνη απόφαση. Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτούς τους δασμούς, επέμεινε. «Είναι πολιτικώς άδικοι επειδή είμαστε σύμμαχοι των Αμερικανών και τους έχουμε δείξει κατ’ επανάληψη, ιδίως στη συριακή κρίση, ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τον δικό μας ρόλο του συμμάχου», υπογράμμισε.

Προσφυγή ΕΕ-Καναδά στον ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με τους δασμούςΠροσφυγή στον ΠΟΕ κατέθεσε και ο Καναδάς

Και ο Καναδάς προσέφυγε σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τονίζοντας ότι θα ζητήσει μια συζήτηση με βάση το Κεφάλαιο 20 της NAFTA σε απάντηση της απόφασης της Ουάσινγκτον.

«Αυτοί οι δασμοί, που επιβλήθηκαν μονομερώς υπό ένα ψεύτικο πρόσχημα της θωράκισης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας είναι ασύμφωνες τις διεθνείς εμπορικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ και τους κανονισμούς του ΠΟΕ», δήλωσε ο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κρίστια Φρίλαντ.

«Ο Καναδάς θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επίσης προσέφυγε σήμερα στον ΠΟΕ, καθώς και άλλες ομόφρονες χώρες, στην αντίθεση αυτών των δασμών», πρόσθεσε.

Τον «παραλογισμό» των ΗΠΑ σχολίασε και ο Μπιλ Μορνό, Καναδός υπουργός Οικονομικών.

Προσφυγή ΕΕ-Καναδά στον ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με τους δασμούς
AP Photo/Evan Vucci

Τραμπ: Δεν θα με πείραζαν διμερείς συμφωνίες 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντως δήλωσε σήμερα ότι θα προτιμούσε να τερματίσει την NAFTA, την συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών των τριών κρατών της βόρειας Αμερικής, την οποία οι ΗΠΑ επαναδιαπραγματεύονται με το Καναδά και το Μεξικό, και να συνάψει δύο διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες.

«Δεν θα με πείραζε να έβλεπα μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά και μια άλλη συμφωνία με το Μεξικό», δήλωσε ο Τραμπ από τον κήπο του Λευκού Οίκου.

«Επειδή αυτές είναι δύο πολύ διαφορετικές χώρες», τόνισε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος