Η ΕΕ εξετάζει τα αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ (video)

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι προχωρούν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, από Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό προκαλώντας εμπορικό πόλεμο, ενώ σε επιβολή δασμών, σε αμερικανικά προϊόντα, προχωρούν ο Καναδάς και το Μεξικό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δίκαιο εμπόριο» έγραψε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της απέναντι στην εμπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατ΄αρχάς, γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Δεν το θέλουμε… Και τούτου δοθέντος, η ΕΕ υπερασπίζεται σαφώς τα συμφέροντά της», προειδοποίησε η Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στις Βρυξέλλες.

«Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σήμερα και θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε ο Μογκερίνι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ο πλησιέστερος σύμμαχος και φίλος… Αλλά η ΕΕ θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα μέτρα μας θα είναι λελογισμένα, αναλογικά και απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του ΠΟΕ», συνέχισε.
Εχοντας στο πλευρό της τον Γουάνγκ Γι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι ελπίζει πως «η Κίνα θα εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργητικά και αποφασιστικά, διότι συμφωνούμε ότι ο ΠΟΕ είναι και παραμένει η καρδιά των κανόνων του διεθνούς συστήματος εμπορίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας εξήγησε ότι «σε ό,τι έχει σχέση με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η θέση του Πεκίνου είναι όχι μόνο η διαφύλαξη των κινεζικών συμφερόντων, αλλά και ο σεβασμός των διεθνών κανόνων και του διεθνούς συστήματος ελευθέρου εμπορίου. «Τηρούμε πάντα τον λόγο μας και περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», είπε.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπερ Ρος αναμένεται αύριο στο Πεκίνο για συνομιλίες.

Όλοι χάνουν από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τονίζει το ΔΝΤ, στον απόηχο της επιβολής δασμών. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μάλιστα, λυπηρό το γεγονός ότι «οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάκαμψη υποστηρίζεται από το εμπόριο».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατήγγειλε «την αμφισβήτηση του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος» εδώ και δεκαετίες στη βάση «της αρχής της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας». «Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι», προειδοποίησε. Όπως εξήγησε, οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.

Ενθαρρύνουμε τις χώρες να εργαστούν εποικοδομητικά μαζί για να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς και να επιλύσουν τις διαφωνίες χωρίς να καταφύγουν σε έκτακτα μέτρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Οι δασμοί είναι «παράνομοι» απαντούν Παρίσι και Βερολίνο.

Από το Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» θα είναι «Η Ευρώπη ενωμένη».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ότι η απόφαση που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η Ε.Ε. θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», γνωστοποίησε το Ελιζέ.

Η Γαλλία δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ «υπό την πίεση» της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε υπό πίεση. Συνάντησα σήμερα το πρωί τον (υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ) Ουίλμπουρ Ρος και του είπα καθαρά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», είπε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της «για την κλιμάκωση που θα βλάψει όλο τον κόσμο».

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη. «Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

«Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να επιβάλλουμε επιπλέον δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η G7 έχει στόχο να διαπραγματευθεί τρόπους «να γίνουν επενδύσεις στην οικονομική ανάπτυξη που ωφελεί όλο τον κόσμο» και «δυστυχώς θα πρέπει να συζητήσουμε για τους δασμούς», σχολίασε ο Μπιλ Μορνό, Καναδός υπουργός Οικονομικών.

Η επιβολή δασμών θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποιεί ο Οίκος Moody`s.

Στο μεταξύ, ο Καναδάς επέβαλλε δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά, σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ στην επιβολή δασμών προχωρά και το Μεξικό. Το Μεξικό ανακοίνωσε «αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα», μεταξύ των οποίων φρούτα και τυριά.

Στο κόκκινο η Γουόλ Στριτ

Εξαιτίας της έντασης που προκάλεσε η ανακοίνωση περί επιβολής δασμών, το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ έκλεισε με πτώση. Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones έκλεισε με πτώση 251,94 μονάδων (-1,02%), στις 24.415,84 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 20,34 μονάδων (-0,27%), στις 7.442,12 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 18,74 μονάδων (-0,69%), στις 2.705,27 μονάδες.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος