Γαλλία: Αναβρασμό στα πολιτικά επιτελεία έφερε η μεγάλη αποχή στις περιφερειακές εκλογές (video)

ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όταν δύο στους τρεις ψηφοφόρους, όταν 85% των νέοι ψηφοφόρων δεν ψήφισαν, τα αποτελέσματα δεν αντανακλούν καμία τάση. Μετατρέπονται σε ασήμαντες τοπικές εκλογές που αντί να φωτίζουν ή να δείχνουν την τάση για την Προεδρική εκλογή το 2022, θολώνουν το τοπίο.

Αντίθετα, στο εσωτερικό των κομμάτων θα επικρατήσει αναβρασμός:

Από όλα τα κόμματα που έπρεπε να τα πάνε καλά ήταν το “Εθνική Συσπείρωση” (πρώην Εθνικό Μέτωπο) γιατί επιτυχία της στην Προεδρική εξαρτάται απόλυτα από την τοπική του παρουσία.
Γενικά δεν τα πήγαν καλά, κυρίως τον Βορρά, ένα από τα φέουδα του. Ως αντιστάθμισμα, στην Νότια Γαλλία, περιοχή PACA (Μασσαλία, κτλ) υπάρχει περίπτωση να κερδίσει στον 2ο γύρο. Θα είναι η πρώτη φορά.

Στο κόμμα του Μακρόν θα πρέπει να λάβουν σοβαρά τις μεγάλες αδυναμίες του κόμματος τοπικά. Αλλά δεν είναι κλασικό κόμμα. Είναι προσωποπαγές: ο Μακρόν. Και στη Προεδρική επιλέγουν μια προσωπικότητα, όχι κόμμα. Στις βουλευτικές που ακολουθούν την Προεδρική, η τάση είναι να ψηφίσουν το κόμμα του νέου Προέδρου για να κυβερνήσει. Με εξαιρέσεις φυσικά (Μιττεράν – Σιράκ).

Η Δεξιά αντιμετωπίζει εμφύλιο στο εσωτερικό μετά από το καλό σκορ, παραδόξως. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την Προεδρική, μερικοί από τους οποίους ήρθαν επικεφαλής στο 1ο γύρο όπως ο Xavier Bertrand και η Valérie Pecresse. Κάποιοι ζητούν προκριματικά μέσα στο κόμμα, όμως οι βασικοί πρωταγωνιστές το απορρίπτουν.

Η αποχή είναι τεράστια. Δεν σημαίνει ότι οι Γάλλοι δεν νοιάζονται. Σημαίνει ότι δείχνουν προτεραιότητα στις εκλογές. Οι περιφερειακές είναι οι πιο ανώδυνες, τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα ποσοστά αποχής ανά αναμέτρηση.
Το κόμμα του Mélanchon θα καταθέσει πρόταση να υπάρξει πλαφόν αποχής που θα κατοχυρώνει ή όχι μια εκλογική αναμέτρηση.

Δεν υπάρχει καμία εικόνα για το ποια είναι η τάση του εκλογικού κοινού για την Προεδρική/Βουλευτικές λόγω μεγάλης αποχής. Τα αποθέματα ψήφων είναι τεράστια για όλα τα κόμματα στις επόμενες εκλογές.

Σημειωτέον: Παρατηρήθηκαν ανωμαλίες από τις εταιρείες που έπρεπε να στείλουν προπαγανδιστικά φυλλάδια από τα κόμματα ταχυδρομικά στους ψηφοφόρους όπως ο νόμος το επιβάλλει αλλά δεν έλαβαν τίποτα.
Σήμερα πρωί, οι υπεύθυνοι των εταιρειών έχουν κληθεί από το Υπ. Εσωτερικών να εξηγηθούν γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος