Αδιέξοδο και πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία (video)

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο στις εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη. Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Από τα χαρακτηριστικά των εκλογών είναι η τρανταχτή διάψευση των exit polls και το ότι η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos δεν κατάφερε τελικά να προσπεράσει τους Σοσιαλιστές. Παρότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αύξησε τις έδρες του σε 137 από 123 το Δεκέμβριο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο Ισπανικό κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Αδιέξοδο και πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία (video)Το αποτέλεσμα της Κυριακής προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%. Η Ισπανία παραμένει σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας ενώ από σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ραχόι ελπίζει σε συμφωνία μέσα σ’ ένα μήνα

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του. “Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο Ραχόι προσθέτοντας ότι “θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες”.

Σχετική είδηση: Αναζητούνται συνεργασίες στην Ισπανία – Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα (PP) – Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος