Έτοιμος για συζητήσεις “εντός του νόμου” με τους Καταλανούς, δηλώνει ο Ραχόι (vid)

Αποτέλεσμα που επιδέχεται διπλή ανάγνωση έφεραν οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία οι οποίες είχαν λάβει χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της απόσχισης από την Ισπανία.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας κερδίζουν την πλειοψηφία των εδρών και σχηματίζουν τοπική κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι όμως, σε ποσοστό 52% τάσσονται κατά της απόσχισης.

Μετά την καταμέτρηση, το ψηφοδέλτιο “Μαζί για το ναι”, ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, “Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας” (CUP), κερδίζει 10 έδρες.

Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135. Σε ποσοστό, τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά.

Ωστόσο οι αντίπαλοι των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη, λέγοντας ότι τα κόμματα αυτά δεν έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων.

Αν η Καταλονία αποσχιζόταν, θα έπαιρνε μαζί της το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, και το ένα τέταρτο των εξαγωγών της. Το ενδεχόμενο αυτό θορύβησε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι κάλεσαν Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να επαναλάβουν τον διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Δευτέρα έτοιμος να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση της Καταλονίας και να έχει συνομιλίες μαζί της πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά πάντα, όπως υπογράμμισε, “εντός του πλαισίου του νόμου”.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συζητηθούν. Αλλά καθώς εγώ είμαι ο πρωθυπουργός δεν θα συζητήσω για την ενότητα της Ισπανίας, την εθνική κυριαρχία ή την ελευθερία όλων των Ισπανών”, δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Είμαι έτοιμος να ακούσω, αλλά δεν είμαι έτοιμος να απαλλαγώ από τον νόμο”, σημείωσε για να προσθέσει: “οι διεκδικήσεις ορισμένων ήταν και εξακολουθούν να είναι εκτός νόμου, αλλά περισσότερο τώρα αποδείχθηκε ότι δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών”,

Τέλος ο Ισπανός πρωθυπουργός, απηύθυνε μήνυμα ψυχραιμίας προς όλους τους Ισπανούς και τους Καταλανούς.

Την ίδια ώρα, ο κύριος συνασπισμός που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει την περιοχή αυτή της Ισπανίας προς την ανεξαρτησία της το 2017.

“Το μήνυμα (των ψηφοφόρων) είναι σαφές. Έχουμε την πλειοψηφία η οποία νομιμοποιεί απολύτως την εκκίνηση της διαδικασίας”, δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνασπισμού “Μαζί για το Ναι”.

“Αν θέλουμε να μετρήσουμε τις ψήφους υπέρ του ναι και υπέρ του όχι, η λύση είναι πολύ εύκολη. Αυτό λέγεται δημοψήφισμα και αν κάποιος θα ήθελε ένα δημοψήφισμα θα έπρεπε να το κάνει”, πρόσθεσε.

Η Μαδρίτη αντιτάσσεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ο Ρομέβα σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος και αυτός για έναν “διάλογο” όσον αφορά όμως την εντολή που τους έδωσαν οι Καταλανοί με την ψήφο τους, δηλαδή μόνον όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης της ανεξαρτησίας.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε και αυτός ότι οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ωστόσο το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας περιοχής και ως εκ τούτου μια τέτοια προοπτική παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό υποθετική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος