Ενώ πολλά σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των smartphone, στην Εσθονία – η οποία θεωρείται η νέα ευρωπαϊκή δύναμη στον τομέα της εκπαίδευσης – ζητείται τακτικά από τους μαθητές να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τάξη και από τον Σεπτέμβριο θα αποκτήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.
Η μικρή βαλτική χώρα με πληθυσμό 1,4 εκατομμύρια κατοίκους έχει γίνει διακριτικά η πιο αποδοτική ευρωπαϊκή χώρα στο πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ξεπερνώντας τη γειτονική Φινλανδία.
Στον πιο πρόσφατο γύρο του PISA που πραγματοποιήθηκε το 2022 και δημοσιεύθηκε ένα χρόνο αργότερα, η Εσθονία κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στα μαθηματικά, τις επιστήμες και τη δημιουργική σκέψη και τη δεύτερη θέση μετά την Ιρλανδία στην ανάγνωση. Πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία ξεπερνά τώρα χώρες με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς και προϋπολογισμούς.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιτυχία της Εσθονίας, αλλά η ενθουσιώδης υιοθέτηση όλων των ψηφιακών πτυχών την ξεχωρίζει. Ενώ η Αγγλία και άλλες χώρες περιορίζουν τη χρήση των τηλεφώνων στα σχολεία λόγω ανησυχιών για τη συγκέντρωση και την ψυχική υγεία, οι εκπαιδευτικοί της Εσθονίας ενθαρρύνουν ενεργά τους μαθητές να τα χρησιμοποιούν για μάθηση.
Δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαία εργαλεία μάθησης AI σε 58.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς έως το 2027
Τώρα, η Εσθονία ξεκινά μια εθνική πρωτοβουλία με την ονομασία AI Leap, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, θα εξοπλίσει μαθητές και εκπαιδευτικούς με «παγκοσμίου επιπέδου εργαλεία και δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης». Γίνονται διαπραγματεύσεις για άδειες με την OpenAI, η οποία θα μετατρέψει την Εσθονία σε δοκιμαστικό πεδίο για την AI στα σχολεία. Ο στόχος είναι να παρασχεθεί δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαία εργαλεία μάθησης AI σε 58.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς έως το 2027, ξεκινώντας με τους μαθητές 16 και 17 ετών τον Σεπτέμβριο φέτος.
Το smartphone θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της επιτυχημένης ψηφιακής εκπαιδευτικής πολιτικής της Εσθονίας. «Ειλικρινά, δεν έχω ακούσει για κανενός είδους προβλήματα», είπε. «Τα σχολεία καθορίζουν τους κανόνες, οι οποίοι τηρούνται σε τοπικό επίπεδο. Χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς».
Αντί να προσπαθεί να αντισταθεί στις νέες τεχνολογίες, η Εσθονία τις έχει υιοθετήσει. Το 1997, έγιναν τεράστιες επενδύσεις σε υπολογιστές και δικτυακή υποδομή μέσω του προγράμματος Tiigrihüpe (Άλμα του Τίγρη). Όλα τα σχολεία συνδέθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο. Τώρα, τα smartphones και η AI θεωρούνται το επόμενο βήμα.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: The Guardian, news.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος