Βερολίνο, Γιώργος Παππάς
Ο Άρμιν Λάσετ, πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος φαίνεται να κερδίζει την κούρσα με τον Μάρκους Ζέντερ πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου της δεξιάς Χριστιανικής Ένωσης. Μετά από δραματική συνεδρίαση 6μιση ωρών του Προεδρείου του CDU, ακολούθησε χθες το βράδυ μεταμεσονύχτια μυστική ψηφοφορία των μελών του προεδρείου. Η πλειοψηφία, 31 μέλη το,(77,5%) τάχθηκαν υπέρ του Άρμιν Λάσετ, 9 μέλη (22,5%) υπέρ του Μάρκους Ζέντερ, ενώ υπήρξαν και 6 αποχές.
Είναι το τέλος της μονομαχίας Λάσετ – Ζέντερ;
Σήμερα το μεσημέρι ο Ζέντερ θα ανακοινώσει την απόφασή του, αν θα συνεχίσει να διεκδικεί την υποψηφιότητα του καγκελαρίου. Χθες ο Ζέντερ τόνισε ότι θα αποδεχτεί όποια απόφαση λάβει το CDU, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης. Το ίδιο είχε δηλώσει και προ δεκαημέρου, όταν η πλειοψηφία του προεδρείου του CDU ταχθεί υπέρ του Λάσετ, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε με το επιχείρημα ότι αυτός είναι ο εκλεκτός της βάσης, όπως δείχνουν τα μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας του στις δημοσκοπήσεις.
Σήμερα συνεδριάζει η κοινή κοινοβουλευτική ομάδα του CDU-CSU, στην οποία ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ έχει αρκετούς υποστηρικτές. Ωστόσο δεν είναι αυτό το όργανο που ορίζει τον υποψήφιο καγκελάριο, αλλά τα όργανα του κόμματος. Η μάχη για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου έχει τραυματίσει βαριά τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα χαμηλά ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις.
#Germany : big story for those who are not following. CDU/ CSU (largest parliamentary group) figuring out who should be the Chancellor candidate. Laschet (CDU Chairman) or Soder (CSU leader)@annettecnbc walks us through the process
Carsten Nickel, MD Europe, Teneo comments pic.twitter.com/7CW9rkn056— Joumanna Nasr Bercetche (@JoumannaTV) April 13, 2021
«Καλύτερα ένας καγκελάριος από την CSU παρά ένας καγκελάριος των Πρασίνων», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Μάρκους Ζέντερ μπροστά στην απειλητική για την κεντροδεξιά ενίσχυση των Πρασίνων που έχρισαν την Αναλένα Μπέρμποκ, πρώτη «πράσινη» υποψήφια καγκελάριο της Γερμανίας.
The ongoing CDU/CSU psychodrama, the effect of Angela Merkel’s withdrawal from politics and the uncertain trajectory of the covid-19 pandemic make the election outcome unusually uncertain https://t.co/Z5hN7IPybD
— The Economist (@TheEconomist) April 20, 2021
Την δημοτικότητα του κ. Ζέντερ και τις δημοσκοπήσεις που τον αναδεικνύουν ως καταλληλότερο υποψήφιο τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, επισημαίνοντας ότι «αν ακούσουμε τη βάση, τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι ενδεχομένως πιστεύαμε». «Είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και να μη χάσουμε την επαφή με τους ψηφοφόρους μας. Πρέπει να ακούσουμε τη βάση», επέμεινε, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το βασικό επιχείρημα του Βαυαρού πρωθυπουργού.
Από τους τελευταίους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε: «Αύριο πρέπει οι δύο αρχηγοί να παρουσιαστούν στον Τύπο και να κοινοποιήσουν την απόφασή τους».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος