Αναλένα Μπέρμποκ, η πρώτη «πράσινη» υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πρώτη «Πράσινη» υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας. Η υποψηφιότητά της ανακοινώθηκε από κοινού με τον συμπρόεδρο του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ ανοίγοντας και επίσημα τον προεκλογικό αγώνα των Πρασίνων για τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι το κόμμα των Οικολόγων είναι σταθερά δεύτερο στις δημοσκοπήσεις που προεξοφλούν κυβερνητική συμμετοχή, οδήγησε τους Πράσινους στην απόφαση να κατεβούν στις εκλογές όχι μόνο επικεφαλής του ψηφοδελτίου αλλά και με υποψηφιότητα για την καγκελαρία.

Η 40χρονη υποψήφια καγκελάριος, Ανναλένα Μπέρμποκ, στις πρώτες δηλώσεις της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική. «Προστασία του κλίματος είναι η αποστολή της γενιάς μου», είπε η Μπέρμποκ. «Η εξαίρεση πρέπει να γίνει κανόνας και να αναδείξουμε τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν η Γερμανία και Ευρώπη». «Χρειάζονται αλλαγές. Και οι αλλαγές χρειάζονται διαφορετική πολιτική κουλτούρα». Ζήτησε «πολιτική τόλμη για δύσκολες αποφάσεις», τις οποίες θα επιδιώξει με αποφασιστικότητα και διαφάνεια. «Θέλω ανανέωση. Συντήρηση στάτους κβο θέλουν άλλοι», είπε η Μπέρμποκ.

«Λίγο κλίμα δεν υπάρχει», σημείωσε η Μπέρμποκ, έναντι των αντιπάλων της στον προεκλογικό αγώνα θα είναι «μαχητική στο περιεχόμενο και συναινετική στην αντίληψη άσκησης πολιτικής».

Τί λέει για την Ευρώπη; «Χρειαζόμαστε κοινή, καθαρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», είπε η Μπέρμποκ. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε μία γερμανική εξωτερική πολιτική «καθαρή επί της ουσίας αλλά προσηλωμένη στο διάλογο».

Το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σημερινή απόφαση.

Το δίδυμο Μπέρμποκ – Χάμπεκ θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά η Μπέρμποκ θα είναι η υποψήφια καγκελάριος. Ο 52χρονος Ρόμπερτ Χάμπεκ θα προετοιμάσει την αναμενόμενη ανάληψη εξουσίας από το κόμμα των Οικολόγων και θα παραμείνει ο σημαντικότερος συνεργάτης της Μπέρμποκ, η οποία δεν έχει καμιά κυβερνητική εμπειρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος