Eρντογάν: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποδυναμωθεί για χάρη ευκαιριακών πολιτικών υπολογισμών

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνήλθαν σε μια εποχή που συντελούνταν σοβαρές αλλαγές στην αντίληψη της παγκόσμιας ασφάλειας, και σημείωσε ότι στη σύνοδο κορυφής δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του.

«Η σύνοδος κορυφής μας ήταν γόνιμη και επιτυχημένη από κάθε άποψη» είπε: «Μοιραστήκαμε πληροφορίες με τους συμμάχους μας σχετικά με τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που συνεχίζουμε για την επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης. Τόνισα τη σημασία του ρόλου του ΝΑΤΟ από τη στιγμή όπου άρχισε να κλιμακώνεται η κρίση. Εξέφρασα επίσης ξεκάθαρα τη θέση μας για τη διατήρηση της συνοχής του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποδυναμωθεί για χάρη ευκαιριακών πολιτικών υπολογισμών».

Δηλώνοντας ότι χαιρετίζει την παράταση της θητείας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για έναν ακόμη χρόνο, ο Ερντογάν τόνισε: «ήταν μια απόφαση που υποστηρίξαμε σθεναρά. Είναι προφανές ότι ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας είναι καλύτερα κατανοητός».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Ερντογάν είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Εσθονίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε:
«Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι η εξαιρετική θέση της Τουρκίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή έχουν γίνει καλύτερα κατανοητοί. Διαπίστωσα ότι τόσο οι σύμμαχοι μας όσο και ο κόσμος το έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η συνάντηση των ηγετών στις Βρυξέλλες αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στη διαδικασία που οδηγεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ μέσω αυτών των συνόδων κορυφής».

«Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας» είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξε δύο ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι το ΝΑΤΟ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Το είδαμε πολύ καθαρά. Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Πολλοί από τους ηγέτες το εξέφρασαν αυτό κατά τις διμερείς συναντήσεις μας.

Η Τουρκία, η οποία έχει κάνει τις πιο ολοκληρωμένες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ, ήταν μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, το έχει αποδείξει αυτό σε όλες τις πτυχές, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στις πολιτικές της δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί με πνεύμα αλληλεγγύης στη συμμαχία, όσο μπορούμε. Η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα και αξιοπιστία.

Μάλιστα, η Τουρκία δίνει το παράδειγμα από αυτή την άποψη. Αυτό το μοιράζονται μαζί μας, είτε πρόκειται για πολιτικούς ηγέτες ή αξιωματούχοι σε διοικητικές θέσεις. Το είδαμε αυτό με περηφάνια. Ως εκ τούτου, φυσικά, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερα την ικανοποίηση μας».
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρούν τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Η Τουρκία έδωσε το καλύτερο παράδειγμα της ικανότητας της να ενεργεί ως μεσολαβητής». Από την αρχή η Τουρκία έκανε μεγάλες προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο από την είπε ο Τούρκος πρόεδρος: «Συνεχίσαμε αυτές τις προσπάθειες προσωπικά σε επίπεδο ηγετών και ο Υπουργός Εξωτερικών μας είχε πολλές συναντήσεις με τους ομολόγους του. Έφερε ακόμη και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαζί στην Αττάλεια. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα, έκανε επίσης επίσκεψη στο Lviv. Εκτός από αυτό, ο Υπουργός μας Εθνικής Άμυνας είχε πολλές συναντήσεις με τους ομολόγους του και συνεχίζει. Όλα αυτά είναι τα καλύτερα παραδείγματα της ικανότητας της Τουρκίας να ενεργεί ως εγγυητής και μεσολαβητής», είπε.

«Υπάρχει μια κατάσταση που προσεγγίζει σε μια επίτευξη συμφωνίας σε τέσσερα συγκεκριμένα θέματα», είπε.
Σημείωσε ότι υπάρχουν έξι κεφάλαια που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ερντογάν είπε: «Σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία στην αρχή αρνήθηκε εντελώς να συζητήσει το θέμα αλλά στη συνέχεια ο Ζελένσκι άρχισε να διατυπώνει την άποψη ότι η χώρα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τη ρωσική γλώσσα, δεν υπάρχει πρόβλημα Ένα άλλο θέμα είναι ο αφοπλισμός. Το τέταρτο ζήτημα είναι ότι η Ουκρανία συμφωνεί στο θέμα της συλλογικής ασφάλειας.

Αλλά, φυσικά, η Ουκρανία δεν είναι τόσο ευέλικτη στα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Τελικά, είπε ο Ερντογάν, ο Ζελένσκι έκανε ένα καλό βήμα στο θέμα του Ντονμπάς, κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το ονομάσουμε έξυπνη ηγεσία και είπε «πρέπει να πάω σε δημοψήφισμα για αυτό το θέμα».

Υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, η Τουρκία είχε αντιταχθεί ανοιχτά και κατηγορηματικά σε αυτήν την εισβολή ο Ερντογάν είπε ότι εξέφραζε πάντα την αντίθεση του για αυτή την εισβολή σε κάθε συνάντηση που είχε με τον Πούτιν. «Φυσικά, μαζί με την Κριμαία, το Ντονμπάς, το Ντόνεσκ, το Λουχάνσκ κ.λπ., όλα αυτά έχουν γίνει πολλαπλασιαστής της Κριμαίας. Για 4 από τα 6 θέματα. υπάρχουν θετικές προοπτικές από την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει θετική προσέγγιση για τα υπόλοιπα δύο.

Ο Ερντογάν είπε θα έχει επικοινωνία με τον Ζελένσκι σήμερα και ίσως με τον Πούτιν, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, ή στις αρχές της εβδομάδας.

Νέες αγορές F-16 και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων

Δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες για τα F-16 διεξάγονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ότι συνεχίζεται μια θετική διαδικασία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές προσεγγίσεις για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και τις νέες αγορές και πρόσθεσε: «Ο Μπάιντεν μου είπε: “Θα παρουσιάσω τη θετική μου προσέγγιση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα και θα παρακολουθήσω το θέμα”. Ελπίζω ότι αν το αποτέλεσμα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των νέων F-16 που θα αγοράσουμε και αυτών που έχουμε». είπε

Αναφερόμενος στο θέμα των S400, ο Ερντογάν δήλωσε, «Όπως είπαμε αρχικά ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει για εμάς, Τα S400 είναι δική μας ιδιοκτησία ». Υπενθυμίζοντας ότι ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε όσα έγραψε στη Wall Street Journal, ο Ερντογάν είπε: «Αυτή η απάντηση είναι υπεραρκετή γι’ αυτούς. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για τις εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία» όχι μόνο αμερικανικές εταιρείες αλλά και πολλές μάρκες του κόσμου» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία: «Το εξήγησα εδώ και πολύ καιρό. Αγοράζουμε περίπου το μισό φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Επιπλέον, κατασκευάζουμε το πυρηνικό μας εργοστάσιο μαζί με τη Ρωσία Όταν το λέω αυτό στον Μακρόν σήμερα, μου λέει “έχεις δίκιο”.
Πρέπει να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα. Πρώτα απ ‘όλα, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου να παγώσουν το χειμώνα.. Είμαστε ένα κράτος με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων. Ο Μακρόν είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους ηγέτες που διαδραματίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ». Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό», ο Ερντογάν είπε: «Σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν έγινε εγκεφαλικά νεκρό. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ήταν μια πολύ ατυχής δήλωση. Βλέπω τον Μακρόν πολύ ενεργό σε συναντήσεις με την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες χώρες», είπε.

«Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε δυναμικά, μια νέα διαδικασία μετά τις εκλογές». Σημειώνοντας ότι η άποψη άλλων χωρών για τον Μακρόν έχει επίσης αλλάξει, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Μαζί με όλα αυτά, υπήρξαν κάποια βήματα που κάναμε μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να επανεξετάζουμε αυτά τα βήματα, τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ακόμη και να αναβιώσουμε τα βήματα που κάναμε ως Τουρκία-Γαλλία-Ιταλία. Νομίζω ότι θα ξεκινήσουμε δυναμικά αυτή τη νέα διαδικασία».

Για τον Μπάιντεν: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένα θέματα μαζί του μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας την επόμενη περίοδο.
Ο Ερντογάν είπε ότι μίλησε με τον Μακρόν και τον Ντράγκι για τον πύραυλο STAMP-T και ο Ντράγκι έθεσε αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Μακρόν μετά από αυτόν. Σήμερα ο Μπάιντεν θα πάει στην Πολωνία. Η Πολωνία είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Οι διάλογοι της Πολωνίας μαζί μας είναι επίσης σε προχωρημένο στάδιο. Υπάρχει η προτεραιότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις σχέσεις μας με την Πολωνία, αλλά εκτός αυτού, φυσικά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Πολωνία θέματα αμυντικής βιομηχανίας και τις σχέσεις μας στον οικονομικό τομέα».

Επίσκεψη Μητσοτάκη- Συνάντηση με Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι: «Την προσεχή περίοδο λέμε ότι πρέπει να κάνουμε απευθείας συνομιλίες, όχι με μεσάζοντες. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας μέσω των ειδικών εκπροσώπων μας, ας συνεχίσουμε έτσι».

Ισραήλ – Τουρκία: Επίσκεψη Χέρτζογκ και Μπένετ

Ο Ερντογάν τόνισε ότι μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις ήταν η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζογκ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, είπε, έρχεται και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ. Ίσως είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει θετικούς προβληματισμούς και για το παλαιστινιακό ζήτημα. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για την Ανατολική Μεσόγειο.

Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στις διμερείς μας σχέσεις. Και πάλι, το θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Θα στείλουμε πρώτα τον Υπουργό Εξωτερικών μας, και τον Υπουργό μας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Ισραήλ, αφού καθοριστούν οι ημερομηνίες, είπε. Ελπίζω ότι αυτό θα μας ανοίξει νέες πόρτες. Δεν θα το αποκαλύψω αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι, με αυτές τις συνομιλίες που έχουμε, θα μας ανοίξουν πολλοί διαφορετικοί τομείς ενέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος