Ερντογάν προς Μπάιντεν: Συμβιβασμός με αποζημίωση 1,4 δισ. ή εκσυγχρονισμό των F-16

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

«Πάω στη συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν με στόχο τον συμβιβασμό για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Γλασκώβη και στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει να συναντηθεί, όπως είπε, με το Τζο Μπάιντεν και όπως φαίνεται το θέμα των 10 πρέσβεων θα προστεθεί στη βαριά ατζέντα.

Η κρίση ξέσπασε όταν στις 18 Οκτωβρίου όταν με κοινή τους δήλωση, οι πρέσβεις Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και Ηνωμένων Πολιτειών είχαν καλέσει σε μια «δίκαιη και ταχεία» επίλυση της υπόθεσης του επιχειρηματία και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά και είχαν ζητήσει την άμεση αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του με τον Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία απαιτεί αποζημίωση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση της Ουάσιγκτον να ακυρώσει το πρόγραμμα των F 35 καθώς δεν ήταν συμβατό με την προμήθεια των ρωσικών S 400 στην Τουρκία.

Κατά τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Άγκυρα πακέτο μαχητικών F-16 και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων σε αντιστάθμισμα του ποσού. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαψεύδουν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος