Τουρκία – Υπόθεση Καβαλά: Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση των πρεσβειών

Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την απέλαση ή μη των πρέσβεων 10 συμμαχικών χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης, οι πρεσβείες αρκετών δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών στις οποίες φιλοξενούνται.  Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση των δυτικών πρεσβειών.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για προσπάθειες αποσόβησης της διπλωματικής κρίσης, που θα οδηγούσε την Άγκυρα σε διεθνή απομόνωση.

Ο «σκιώδης» υπουργός του κόμματος ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, πρέσβης Ουνάλ Τζεβίκοζ, χαιρέτισε την διαφαινόμενη εκτόνωση της κρίσης ύστερα από υποχώρηση των αντίστοιχων πρεσβειών που επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για την μη ανάμειξή τους στα εσωτερικά της χώρας υποδοχής.

Με δεδομένη την έντονη κινητικότητα που φαίνεται να σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο από το τουρκικό ΥΠΕΞ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απέφυγε να κάνει δημόσια δηλώσεις, ο Τσεβικόζ επαινεί έμμεσα τον Τούρκο υπουργό για τη συμβολή του: «Οι προσπάθειες να αποτραπεί ένα λάθος, όπως η κήρυξη δέκα Πρεσβευτών «persona non grata», φαίνεται να απέδωσαν. Η επιτυχία της διπλωματίας φάνηκε για άλλη μια φορά. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών μας, το οποίο εργάζεται και βοήθησε σε αυτή τη λύση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος