Τουρκία – Δυτικοί πρέσβεις: Απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση ο Τσαβούσογλου για να μην απελαθούν

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει 10 δυτικούς πρέσβεις αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για αντίποινα που δεν θα άντεχε η εύθραυστη οικονομία.

To πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ανένδοτος για τους 10, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Αμερικανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι στους 10 συγκαταλέγεται και ο ακόλουθος των ΗΠΑ, και μιλούν για υποχώρηση μπροστά στην απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παραιτηθεί αν γίνουν οι απελάσεις.

Η τουρκική υπηρεσία της γερμανικής Ντόιτσε Βέλε (DW) μιλάει για έντονο παρασκήνιο που οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης: 

Σύμφωνα με την DW, ενώ βρισκόταν στη Νότια Κορέα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι αν απελαθούν οι 10 πρέσβεις ο ίδιος θα παραιτηθεί. Η απάντηση ήταν ωστόσο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Μόλις επέστρεψε στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου, δεν έκανε καμία δήλωση αλλά παρέμεινε στο Υπουργείου Εξωτερικών επί 16 ώρες για να βρεθεί λύση.

Έντονα αντέδρασε η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας και προσωπικά ο επί κεφαλής της Φαχρετίν Αλτούν. Μέσα από το λογαριασμό του στο Τουίτερ ανέφερε:

«Ο υπουργός μας των Εξωτερικών διέψευσε την υποτιθέμενη αυτή η είδηση χθες βράδυ. Αλλά εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμμα. Αν σκοπός σας είναι να κάνετε ρεπορτάζ, θα ανακαλούσατε αυτή την υποτιθέμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κάνετε μόνο «ψευδείς ειδήσεις», αλλά δηλητηριάζετε και τις Τουρκο-γερμανικές σχέσεις».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος