Ερντογάν: Ευρωπαϊκή τύφλωση στρατηγικής – Προκλητική επιγραφή στην Αγ. Σοφία

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Τις ευρωπαϊκές αξίες θυμήθηκε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η Τουρκία καταπατά κατάφωρα και επανειλημμένα το διεθνές δίκαιο και αναρτά προκλητικές φωτεινές επιγραφές, υπέρ του Αλλάχ στην Αγία Σοφία. Η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην προοπτική πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε, ενώ την ίδια ώρα χαρακτήριζε την ισλαμοφοβία ως από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη. Παραπονέθηκε μάλιστα γιατί δεν έλαβε πρόσκληση στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Στην αναφορά του για την “Ημέρα της Ευρώπης” ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι γιορτάζεται στη χώρα του από το 1999, όταν δόθηκε το καθεστώς υποψηφιότητας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει σημαντικά στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ήπειρο μας και πέραν αυτής με τις κοινές πολιτικές που έχει αναπτύξει. Ωστόσο, η Ένωση αντιμετώπισε πρόσφατα πολλές προκλήσεις, όπως η κρίση του προσφυγικού, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές αδυναμίες, η έξοδος του Ενωμένου Βασιλείου από ΕΕ και η επιδημία του κορονοϊού”, είπε και προειδοποίησε:

“Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να γίνει η Ένωση ένας ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας είναι η έλλειψη, στρατηγικής, υπομονής και οράματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα θεσμική δομή, ένα νέο όραμα και έναν νέο συνολικό αφήγημα, κυρίως ως προς την αναθεώρηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων”.

«Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης», που ξεκίνησε σήμερα με αυτόν τον σκοπό, ξεκίνησε με μια σωστή παρατήρηση. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσκλησης προς τις υποψήφιες χώρες την καταδικάζει ήδη στα γνωστά «καλούπια». Όντας μέρος της Ευρώπης από ιστορική, γεωγραφική και ανθρώπινη άποψη, η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της”.

“Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν μπορεί να διατηρήσει την ισχυρή της παρουσία χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας”

Ενώ όμως συμβαίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς τη χώρα μας στην πορεία για πλήρη ένταξη και η διαδικασία προσχώρησης μας βρίσκεται συνεχώς σε μια ανηφορική πορεία, συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας:

Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μέλη μετέφεραν τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία στους διαδρόμους της Ένωσης αυτό κατέστησε όμηρο τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και εξασθένησε την ικανότητα της Ένωσης να καταπολεμήσει τις παγκόσμιες απειλές.Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει την ικανότητα της να διεξάγει τις σχέσεις της με την Τουρκία με μια συνετή και στρατηγική προσέγγιση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Παρά τα διπλά πρότυπα και τα εμπόδια στα οποία εκτίθεται, η Τουρκία συνεχίζει την αποφασιστική της στάση και τις προσπάθειές της απέναντι στον στρατηγικό της στόχο, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ένταξη της Τουρκίας θα ανοίξει το δρόμο για την άνοδο μιας Ευρώπης που θα είναι αποτελεσματική σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας ελπίδα στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στους πολίτες της. Με αυτές τις σκέψεις, ελπίζω ότι η «Ημέρα της Ευρώπης» θα είναι μια ευκαιρία για την Ένωση να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση στην οποία περιέπεσε, και συγχαίρω όλους τους Ευρωπαίους, ιδίως τους πολίτες μου, για την «Ημέρα της Ευρώπης», στις 9 Μαΐου”, κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος