Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας – Γαλλία: Θα τις υπερασπιστούμε

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, το Ελιζέ διαμηνύει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να στηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πολιτικά και μέσω «ενισχυμένων στρατιωτικών αλληλεπιδράσεων» και να τις προστατεύσει έναντι οποιωνδήποτε απειλών ή επιθέσεων.

Η γαλλική προεδρία έστειλε μήνυμα σε όποιον «θα επιδίωκε να δοκιμάσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απειλώντας ή εξαπολύοντας επίθεση στην κυριαρχία τους» ότι το Παρίσι θα σταθεί στο πλευρό της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

Το πρακτορείο ειδήσεων TT, επικαλούμενο το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε μεταδώσει το απόγευμα της Δευτέρας ότι διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στα σχέδια των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα την απόφαση της Στοκχόλμης να καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο επιβεβαίωσε ότι το Όσλο θα αιτηθεί την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδια στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Ερντογάν: Σουηδία και Φινλανδία δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρομοκρατία

Σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σαφή την άρνηση της Τουρκίας να πει το «ναι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει συναντήσεις με τους υπουργούς εξωτερικών, πρέπει να σας πω με ειλικρίνεια ότι αυτές οι δυο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Και σε αυτό το διάστημα ακόμα και αν δηλώσουν ότι είναι αντίθετες στην τρομοκρατία, υπάρχουν επίσης δηλώσεις ότι δεν θα μας παραδώσουν τους τρομοκράτες που ζητούμε» είπε και συνέχισε: «Ξέρετε ότι η Ελλάδα είχε βγει από το ΝΑΤΟ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν την συγκατάθεση τους για να επιστρέψει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Και τώρα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό που μας παρακολουθεί από τα τηλεοράσεις του. Οι σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ προσφέρουν ή δεν προσφέρουν υποστήριξη (προς την Ελλάδα); Δημιουργούν ή δεν δημιουργούν νέες βάσει στην Ελλάδα. Πώς να τους πιστέψουμε;» και συνεχίζει:

«Η Σουηδία έχει γίνει εκκολαπτήριο τρομοκρατών, έχουν υποστηρικτές του ΡΚΚ, ακόμη και μέσα στον κοινοβούλιο τους. Μας λένε ότι τη Δευτέρα θα μας έρθουν αντιπροσωπείες (Σουηδία, Φινλανδία). Αν είναι να έρθουν για να μας πείσουν, να μην κάνουν τον κόπο. Μιλάμε για θέματα ασφαλείας και δεν πρόκειται να πούμε το ναι. Αλλιώς το ΝΑΤΟ δεν θα είναι πλέον μια οργάνωση ασφαλείας αλλά, μια οργάνωση που υποθάλπει του τρομοκράτες. Και δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος».

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Ανταπόκριση Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος