Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Η Ρωσία απομακρύνει τους διπλωμάτες

Το «περιθώριο» που αφήνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις δοκιμάζεται επί του πεδίου, καθώς οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ μιλούν για 1200 εχθροπραξίες από 330 την προηγούμενη ημέρα. Βαρέα όπλα, όπως οι συστοιχίες πυραύλων Grad  χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου ενώ καταρρέει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Ουκρανία όπου ξεκίνησε η επιστράτευση εφέδρων κι επετράπη η οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας. Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αποκλείουν ρωσική επίθεση και στο Κίεβο.

Το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο εκκενώνεται, ενώ με ψήφισμα από την ουκρανική βουλή επετράπη η οπλοφορία των πολιτών για λόγους αυτοάμυνας.

Ο διοικητής της ουκρανικής SBU μίλησε για κινήσεις στρατιωτικών μονάδων κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στο Χάρκοβο αλλά κα ιγια τεχνικά προβλήματα που έχουν διαπιστώσει στην κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Την ώρα που στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι οι πρώτες κυρώσεις θα ισχύσουν από σήμερα κατά της Μόσχας, ο Ρώσος Πρόεδρος μιλούσε για «μυστικό όπλο που δεν έχει κανένας άλλος».

Οι κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων κατά μήκος της ακτής από το ρωσικό Ροστόφ ως την Μαριούπολη, είναι πλέον ορατές και στο φως της ημέρας. ‘Οπως επισημαίνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά πολιτών προς τη δυτική Ουκρανία, εάν χρειαστεί.

FSB: Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας κατά ορθόδοξης εκκλησίας στην Κριμαία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι απέτρεψε «τρομοκρατική ενέργεια» στην Κριμαία, την οποία η χώρα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, και συνέλαβε έξι Ρώσους οι οποίοι υποστηρίζουν την ουκρανική εξτρεμιστική οργάνωση, «Δεξιός Τομέας» και οι οποίοι ετοιμάζονταν να πυροδοτήσουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ορθόδοξη εκκλησία της περιοχής». Παράλληλα η FSB κατέσχεσε υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και επιστολές με σχέδια και σύμβολα του Δεξιού Τομέα.

Ουκρανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης με επιστράτευση εφέδρων

Το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 30 ημέρες και το κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει εντός 48 ωρών την απόφαση που θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.

Η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών άρχισε στην Ουκρανία λίγες ώρες μετά το έκτακτο διάγγελμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία ανακαλεί τους πρεσβευτές της από το Κίεβο.

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Η Ρωσία απομακρύνει τους διπλωμάτες
Maxar satellite image

Η Μαριούπολη στον χάρτη των ρωσόφωνων αυτονομιστών

Η Μαριούπολη εμφανίζεται εντός των ορίων του κρατιδίου Ντονέτσκ,  σύμφωνα με χάρτη που παρουσίασαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές λίγες ώρες μετά τους πανηγυρισμούς για το διάταγμα Πούτιν και την «αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους».

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Η Ρωσία απομακρύνει τους διπλωμάτες

Στις φλόγες θερμοηλεκτρικός σταθμός

Η ενεργειακή εταιρία DTEK ανακοίνωσε χθες ότι ο σταθμός στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Λουχάνσκ, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς ενώ στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά.«Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Η Ρωσία απομακρύνει τους διπλωμάτες
Emergency Situation Ministry via AP

Στο μεταξύ οι ρωσόφωνοι κατηγορούν «Ουκρανούς σαμποτέρ» για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που άφησε τρεις νεκρούς.

«Μεγάλη δύναμη της ρωσικής Εθνοφυλακής στα σύνορα»

Επίσης δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για παρουσία της διαβόητης ρωσικής Εθνοφυλακής «κοντά στο Χάρκοβο  η κι εντός των ορίων Ντονέτσκ – Λουxάνσκ», δείχνοντας μάλιστα τις θέσεις που έλαβε η δύναμη βόρεια και ανατολικά των ουκρανικών συνόρων.

Και από την ουκρανική πλευρά, επισημαίνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, υπάρχουν ενδείξεις κλιμάκωσης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος