Σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Δύση – Ήδη το Βερολίνο «πάγωσε» τον Nord Stream 2

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την αναγνώριση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία η Δύση επιχειρεί να συντονίσει την αντίδρασή της.

Σε πρώτο χρόνο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς την περιοχή του Ντονμπάς.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Φάινερ ξεκαθάρισε η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει για αργότερα τις σκληρές κυρώσεις με την ελπίδα να αποτρέψει περαιτέρω, πολύ πιο βίαιη επίθεση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και ενώ οι πιο ισχυρές κυρώσεις έχουν έρθει από την πλευρά της Γερμανίας με το πάγωμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Κομισιόν δημοσίευσε πρόταση για συντομευμένες κυρώσεις, μεταξύ άλλων προς τράπεζες που χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις της Ρωσίας και μπλοκάρισμα εμπορικών συναλλαγών.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη – μέλη θα πονέσει την Ρωσία και θα την πονέσει πολύ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ανάγκη η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι κοινή και ουσιαστική τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος διέκοψε την περιοδεία του σε τρεις χώρες της Αφρικής, και είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία, ως χώρα της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να λάβει πολλά πακέτα προφύλαξης, δεν μίλησε όμως για συγκεκριμένες κυρώσεις.

Γερμανία

Ο αγωγός Nord stream 2 ήταν το μεγάλο ερωτηματικό αλλά και το μεγάλο όπλο της Γερμανίας στις κυρώσεις στη Ρωσία. Η απάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο ερώτημα είναι τελικά ένα καθαρό στοπ στο ρωσογερμανικό αγωγό και μάλιστα νωρίτερα από τις υπόλοιπες κυρώσεις Ευρώπης και Αμερικής. Οι εναλλακτικές στο ρωσικό αέριο για την ενεργοβόρα βιομηχανία της Γερμανίας δεν είναι εύκολες. Αλλά χωρίς τον nord stream 2 η Γερμανία και θα πληρώσει και θα κρυώσει. Αλλά αυτό είναι το τίμημα να μη γυρίσει η Ευρώπη δεκαετίες πίσω και στην επιλογή αυτήν το μέτωπο της Δύσης κατά του Πούτιν δείχνει αρραγές. Το επιβεβαιώνει και η απόφαση του Σολτς να σταματήσει τον αγωγό του Πούτιν.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει. Ζητάει επιλεγμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά αφήνει ανοιχτή τη διπλωματική οδό. Σε στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη κίνηση Πούτιν, η Γαλλία συντονίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιταλία

Ύστερα από την επίθεση της Wall Street Journal για διστακτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη σθεναρή καταδίκη του για τη χθεσινοβραδινή απόφαση του προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς, τονίζοντας πως ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ουσιαστικός αν και μέσω των επερχόμενων κυρώσεων. Η Ιταλία, ναι μεν θέλει να κατευθύνει τον διπλωματικό δίαυλο, αφετέρου δε ενεργειακά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εισαγωγή ρωσικού αερίου.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε κλίμα ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία εδώ και χρόνια και η λίστα κυρώσεων απλά μεγαλώνει. Οι 5 τράπεζες που μπήκαν σήμερα στη λίστα κυρώσεων έχουν σχετικά μικρό αποτύπωμα εργασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες είναι βαθιά συνδεδεμένες με τις δυτικές τράπεζες και κυρίως με τη γερμανική οικονομία γι` αυτό και εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να τεθούν περιορισμοί σε αυτές, γι` αυτό και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θεωρήθηκαν από την αντιπολίτευση και επικριτές μη αρκετές, η κυβέρνηση όμως λέει ότι είναι μόνο η αρχή.

ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον μιλούν για έναρξη της ρωσικής εισβολής και προετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες σκληρές κυρώσεις σε συντονισμό με τους συμμάχους. Αυτό που περιμένουν να δουν είναι μέχρι που θα φτάσει τα στρατεύματά του ο Πούτιν και αν θα περάσει τη λεγόμενη διαχωριστική γραμμή εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο στρατός της Ουκρανίας. Αυτό λένε εδώ στην Ουάσιγκτον, θα καθορίσει τα πάντα.

Βρυξέλλες

Βλέπουμε την ΕΕ να κινείται πολύ πιο γρήγορα από άλλες φορές και με διαδικασίες εξπρές να αποφασίζει να τιμωρήσει τη Ρωσία χτυπώντας κυρίως την οικονομία της και ανθρώπους ισχυρούς του καθεστώτος. Ωστόσο σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός των 27 αλλά και όλες οι διαδικασίες που παίρνουν λίγο χρόνο παραπάνω από αυτόν που θα ήταν επιθυμητό όσο κι αν τις τρέξουν. Αυτή είναι μόνο η αρχή, διότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να προχωρά μονομερώς θα υπάρξει συνέχεια. Οι κυρώσεις θα έχουν κλιμάκωση. Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπάρχει ισχυρή ενότητα κι ότι επιτέλους οι Ευρωπαίοι μιλάνε την ίδια γλώσσα. Ωστόσο, ο φόβος για το τι άλλο σκέφτεται ο Πούτιν παραμένει.

Τέλος, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται καθησυχαστικές όσον αφορά στο φυσικό αέριο τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα αυτό το χειμώνα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα
Ανταπόκριση από Βερολίνο Γιώργος Παππάς
Ανταπόκριση από Γαλλία Θωμαϊς Παπαϊωάννου
Ανταπόκριση από Ιταλία Κριστιαν Μαυρής
Ανταπόκριση από Βρετανία Ευδοξία Λυμπέρη
Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος