Επίσημη κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία προβλέπει η Δύση – Αγωνία για τους εναπομείναντες στη Μαριούπολη

Για «επίσημη κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία εντός μιας εβδομάδας» προειδοποιούν δυτικές πηγές ενώ εκρήξεις αναφέρονται από δεκάδες πόλεις της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει το 6ο πακέτο κυρώσεων με αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο ενεργειακό σενάριο του εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Οκτώ νέοι ομαδικοί τάφοι με 148 νεκρούς εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σιδέρης.

Παγιδευμένοι στο χαλυβουργείο

Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην ουκρανική αυτή πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων. Λόγω «νέων επιθέσεων» δεν πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης τη Δευτέρα, σύμφωνα με Ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Επιχείρηση εκκένωσης σχεδιάζεται «αυτήν την ώρα», σύμφωνα με το κανάλι Telegram, που επικαλείται συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού για μεταφορά αμάχων στο Μπερντιάνσκ, ρωσοκρατούμενη πόλη στα δυτικά της Μαριούπολης.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άμαχοι απομακρύνονται οικειοθελώς. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προχωρά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.

Πλήγμα στην Οδησσό

Πύραυλος έπληξε εγκαταστάσεις υποδομής στη νότια πόλη της Οδησσού τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας εκκλησίας και ενός κοιτώνα. Ανάμεσα στα θύματα είναι 14χρονο αγόρι ενώ τραυματίστηκε 17χρονο κορίτσι, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία «μπορεί να κηρύξει πόλεμο»

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο στις 9 Μαΐου, κάτι που θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας τους οποιους φέρεται να χρειάζεται απεγνωσμένα η Ρωσία. Η 9η Μαΐου είναι γνωστή ως η «Ημέρα της Νίκης», σηματοδοτώντας την ήττα της Ρωσίας από τους Ναζί το 1945.

Ως τώρα το Κρεμλίνο αναφέρεται στον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με κεντρικό στόχο την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, στις 9 Μαΐου η Ρωσία ενδέχεται να ανακοινώσει προσάρτηση των «ανεξάρτητων» περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ στα σενάρια προστίθεται επίθεση στην Οδησσό και διακήρυξη πλήρους ελέγχου στη Μαριούπολη.

Β. Ζελένσκι: Τουλάχιστον 3 άμαχοι νεκροί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Περιοχές του Ντονιέτσκ βομβαρδίζονται ανηλεώς και άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Βουλεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Στημένα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας περί τα μέσα του Μαΐου»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι  υπάρχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδιάζει  «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη «λαϊκή δημοκρατία του Ντονιέτσκ» και τη «λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ», δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη,  Μάικλ Κάρπεντερ.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Πηγή: CNN, AFP

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος