Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Φινλανδία & Σουηδία να συνεργαστούν στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε διαδοχικά τηλεφωνήματα σε Φινλανδία και Σουηδία, ζήτησε το Σάββατο από τις δύο χώρες να σεβαστούν τα αιτήματα της Άγκυρας για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος