Εκτόξευση για δεύτερη εβδομάδα κατά 30% των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Αύξηση κατά 30% στα νέα κρούσματα και 6% στους θανάτους παρουσιάζει η Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, έπειτα από τρεις μήνες φθίνουσας πορείας στην επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση κατά 67% και την Ρωσία με αύξηση κατά 19%, ενώ υψηλότερος αριθμός νέων θανάτων αναφέρθηκε στην Ρωσία με αύξηση κατά 18%.

Όσον αφορά τις παραλλαγές, η παραλλαγή ΑΛΦΑ εντοπίζεται σε 174 χώρες, η παραλλαγή ΒHTA σε 122, η ΓΑΜΜΑ σε 74 χώρες, ενώ η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ έφτασε τις 104 χώρες σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών.

Μελέτες για την ΔΕΛΤΑ

Όσον αφορά την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ αναμένεται να ξεπεράσει γρήγορα άλλες παραλλαγές και να γίνει κυρίαρχη κατά τους επόμενους μήνες. Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα ο εκτιμώμενος αριθμός αναπαραγωγής είναι κατά 55% υψηλότερος από την παραλλαγή AΛΦΑ και 97% υψηλότερη σε σχέση με τον αρχικό ιό.

Στην Ευρώπη αναμένεται ότι το 90% των νέων λοιμώξεων SARS-CoV-2 θα οφείλονται έως τα τέλη Αυγούστου στην παραλλαγή ΔΕΛΤΑ. Πρώιμα στοιχεία από τη Σκωτία, από άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά από 1ης Απριλίου έως 21 Ιουνίου 2021, έδειξαν ότι παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ανά ηλικία, φύλο, δείκτη φτώχειας, και τις συννοσηρότητες.

Όσον αφορά την παραλλαγή ΑΛΦΑ, τα ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2147 εσωτερικούς ασθενείς δεν έδειξαν συνολική αύξηση της θνησιμότητας ή νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, μια ανάλυση των ειδικών σε σχέση με φύλο δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας και εισαγωγής σε ΜΕΘ στις γυναίκες που έχουν μολυνθεί με αυτήν την παραλλαγή. Αντιθέτως οι άνδρες δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας ή εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Αλληλοεκτοπίζονται οι παραλλαγές και δίνουν ελπίδα για αποδυνάμωση του ιού;

Καθώς γίνονται καλύτερα κατανοητοί οι παγκόσμιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία που ενέχουν συγκεκριμένες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ο ΠΟΥ συνεχίζει να επικαιροποιεί τον κατάλογο των παγκόσμιων παραλλαγών ενδιαφέροντος και ανησυχίας.

Με βάση τον τελευταίο γύρο αξιολογήσεων, οι παραλλαγές ΕΨΙΛΟΝ, ΖΗΤΑ και ΘΗΤΑ επαναταξινομήθηκαν ως «παραλλαγές για περαιτέρω παρακολούθηση». Ενώ και οι τρεις παραλλαγές φέρουν μεταλλάξεις με ύποπτες ή/και καθιερωμένες φαινοτυπικές επιπτώσεις, οι αναφερόμενες ανιχνεύσεις αυτών των παραλλαγών έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας μείωση της αντίστοιχης συχνότητας εμφάνισής τους παγκοσμίως και μειώνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, η παραλλαγή ΕΨΙΛΟΝ έχει συσχετιστεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και μέτρια μείωση της ευαισθησίας σε ορισμένες θεραπείες αντισωμάτων. Ο παγκόσμιος επιπολασμός μεταξύ των δειγμάτων έχει μειωθεί από 5% στο αποκορύφωμα στις αρχές Φεβρουαρίου, σε λιγότερο από 0,5% των δειγμάτων τους τελευταίους μήνες. Η συντριπτική πλειονότητα των παγκόσμιων ακολουθιών, ήτοι 98%, αναφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η ΈΨΙΛΟΝ εκτοπίστηκε σταδιακά από την εμφάνιση της Άλφα, της Γάμμα, της Δέλτα και άλλων παραλλαγών.

Η παραλλαγή ΖΗΤΑ αναδύθηκε τον Οκτώβριο 2020, ταυτόχρονα με αύξηση της συχνότητας περιστατικών σε περιοχές της Νότιας Αμερικής. Ο παγκόσμιος επιπολασμός των δειγμάτων που προσδιορίστηκαν ως ΖΗΤΑ παρέμεινε σχετικά χαμηλός και σταδιακά μειώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε κάτω από 0,5% από τον Μάρτιο του 2021. Η παραλλαγή εμφανίζεται σε 42 χώρες, το 50% των δειγμάτων προέρχονται από την Βραζιλία, όπου ο επιπολασμός κορυφώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Μετά την εμφάνιση της παραλλαγής ΓΑΜΜΑ στη Βραζιλία, ο επιπολασμός της ΖΗΤΑ μειώθηκε σε επίπεδα κάτω από 2%.

Η ΘΗΤΑ, που φιλοξενεί αρκετές αλλαγές αμινοξέων οι οποίες υποδηλώνουν αυξημένη αντίσταση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, είναι δυνητικά πιο μεταδοτική. Ωστόσο, οι συνολικές ανιχνεύσεις αυτής της παραλλαγής παρέμειναν σχετικά χαμηλές μέχρι σήμερα. Εμφανίζεται σε μόλις 14 χώρες και τα περισσότερα δείγματα προέρχονται από τις Φιλιππίνες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τους τελευταίους 3 μήνες καταγράφονται μόνο σποραδικά ανιχνεύσεις της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος